رخشانه: در آستانهی یکسالگی سقوط کابل به دست طالبان، گزارشگران بدون مرز گزارش تازهای را از وضعیت خبرنگاران و رسانهها در افغانستان به نشر رسانده است.
گزارشی را خبرنگاران بدون مرز، امروز (چهارشنبه، ۱۹ اسد) منتشر کرده، نگاشته است که افغانستان از ۲۴ اسد سال گذشته به اینسو، ۳۹٫۵۹ درصد رسانهها و ۵۹٫۸۶ درصد خبرنگاران خود را از دست داده که بخش عمدهی آن را زنان تشکیل میدهند. گزارشگران بدون مرز، علت آن را سرکوب آزادی بیان از سوی طالبان و بحران اقتصادی ناشی از سقوط کابل خوانده است.
گزارش افزوده است که بر اساس سروی سازمان خبرنگاران بدون مرز، سال گذشته تا پیش از سقوط کابل به دست طالبان به تاریخ ۲۴ اسد، ۵۴۷ رسانه در سراسر کشور فعالیت داشت اما یک سال بعد، ۲۱۹ رسانه فعالیت خود را متوقف ساخته است.
بر اساس این گزارش، پیش از ۲۴ اسد سال گذشته، ۱۱۸۵۷ خبرنگار فعال در افغانستان فعالیت داشتند اما اکنون این میزان ۴۷۵۹ نفر کاهش یافته است.
سازمان گزارشگران بدون مرز گفته است که سقوط کابل بیشترین تاثیر منفی را روی خبرنگاران زن داشته که ۷۶٫۱۹ درصد آنها شغل خود را از دست دادهاند و در ۱۱ ولایت، هیچ خبرنگار زن فعالیت ندارد.
بر اساس این گزارش، پیش از ۲۴ اسد سال گذشته، ۲۷۵۶ خبرنگار و کارمند رسانهای زن در افغانستان فعالیت داشتند اما اکنون این میزان به ۶۵۶ نفر کاهش یافته است که بخش اعظم اینها نیز در کابل فعالیت رسانهای دارند.
گزارش افزوده است که در ولایتهای بادغیس، هلمند، دایکندی، غزنی، وردک، نیمروز، نورستان، پکتیا، پکتیکا، سمنگان و زابل، خبرنگاران زن از رسانهها حذف شدهاند.
کریستف دیلور، دبیرکل سازمان خبرنگاران بدون مرز گفته است: «روزنامهنگاری در افغانستان از بین رفته است. رسانهها و خبرنگاران تحت مقررات ناعادلانهای قرار میگیرند که آزادی رسانهها را محدود میسازد و راه را برای سرکوب، آزار و اذیت خبرنگاران باز میکند. طالبان باید متعهد شوند که به خشونت و آزار و اذیت خبرنگاران پایان میدهند.»