مرکز خبرنگاران افغانستان با نشر گزارشی از فعالیتهای روزنامهنگاران و رسانهها طی یک سال حاکمیت طالبان، گفته است که ۳ خبرنگاران اکنون در زندانهای این گروه به سر میبرند.
رخشانه: در گزارش مرکز خبرنگاران افغانستان آمده است که در جریان یک سال گذشته حداقل ۲۴۵ مورد خشونت علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهها به ثبت رسیده است که شامل بازداشت، خشونت فیزیکی، تهدید و ارعاب، جراحت و حتی جان باختن کارمندان رسانهها میشود.
یافتههای مرکز خبرنگاران افغانستان نشان میدهد که در این مدت حداقل دو کارمند رسانه جان خود را در کشور از دست دادند. علیرضا احمدی، گزارشگر خبرگزاری «رها» و نجمه صادقی، مجری تلویزیون «جهان صحت» که در تلاش برای خروج از کشور بودند، تاریخ ۴ سنبله سال ۱۴۰۰ بر اثر یک رویداد مرگبار در میدان هوایی کابل که به داعش نسبت داده شد، جان باختند.
در گزارش آمده است که در جریان یک سال حاکمیت طالبان، حداقل ۱۳۰ مورد بازداشت موقت توأم با خشونت و تهدید از یک تا چند ساعت و یا چند روز و چند ماه ثبت شده است.
این نهاد گفته است که از جمله خبرنگاران بازداشت شده، دست کم سه خبرنگار و کارمند رسانه از جمله خالد قادری، مجری سابق رادیو نوروز در هرات، میرزا حسنی، خبرنگار محلی و صاحب امتیاز رادیو آفتاب در ولایت دایکندی و عبدالحنان محمدی خبرنگار پژواک در ولایت کاپیسا همچنان در زندان طالبان بسر میبرند.
مرکز خبرنگاران گفته است که در جریان یک سال گذشته، حداقل ۸۰ مورد تهدید، دست کم ۲۸ مورد خشونت فیزیکی و یا لت وکوب، و ۵ مورد رویداد منجر به زخمی شدن خبرنگاران به ثبت رسیده است. بجز چند مورد تهدید و یا خشونت از سوی افراد ناشناس، اکثر اقدامهای خشونتآمیزعلیه خبرنگاران از سوی نیروهای طالبان رخ داده است.
این نهاد گفته است که نصف از ۶۰۰ رسانه چاپی، تصویری و صوتی پس از سقوط حکومت پیشین افغانستان به دلیل مشکلات اقتصادی، خروج کارمندان رسانهای و وضع محدودیتها از سوی طالبان، از فعالیت بازمانده است.
مرکزخبرنگاران افغانستان از گروه طالبان خواسته است که زمینهی اجرای قانون رسانههای همگانی را فراهم سازند.