دیدهبان حقوق بشر میگوید که پس از قدرتگیری طالبان بر افغانستان، واکنش این گروه در برابر اعتراضات مسالمتآمیز زنان وحشیانه بودهاست.
رخشانه: دیدهبان حقوق بشر امروز (پنجشنبه، ۲۸ میزان) گزارشی را نشر کرده که در آن با سه زن معترض که در اوایل قدرتگیری طالبان بر افغانستان توسط نیروهای آنان بازداشت شدهبودند مصاحبه کردهاست.
در این گزارش، هیدر بار، مسوول بخش زنان دیدهبان حقوق بشر گفتهاست: «داستانهای این زنان نشان میدهد که طالبان با اقداماتشان تا چه حد زنان و دختران را در معرض تهدید قرار داده و تلاشهای بیرحمانهای برای ساکت کردن آنها انجام میدهند.»
بار گفته پس از این که طالبان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ کنترل افغانستان را به دست گرفتند، بلافاصله شروع به لغو نهادها و قوانین که از حقوق زنان و دختران حمایت میکرد، کردند. پس از آن، زنان از اولین هفته به قدرت رسیدن طالبان، با وجود خطرات شدیدی که در این راه با آن مواجه بودند، شروع به راهپیماییهای اعتراضی کردند.
خانم بار افزوده که واکنش طالبان از همان ابتدا وحشیانه بود :«معترضان لتوکوب شدند و خبرنگارانی که تظاهرات آنان را پوشش خبری دادند، بازداشت و شکنجه شدند.»
او تصریح کرد که طالبان با واکنش وحشیانهای به اعتراض روز ۱۶ جنوری در کابل، با استفاده از اسپری فلفل و دستگاههای شوک الکتریکی، به معترضان حمله کردند و آنان را مورد خشونت فزیکی قرار دادند.
علاوه بر آن، چند روز بعد طالبان عملیات خود را برای بازداشت خودسرانه زنانی که در تظاهرات شرکت کرده بودند، آغاز کردند.
بر اساس این گزارش، زنان معترض بازداشت شده را در بدل اسناد خانهشان آزاد کرده و به آنان هشدار داده که اگر بار دیگر در اعتراضات شرکت کنند تمام اموالشان ضبط میشود.
هیدر بار میگوید که واشنگتن پست دستگیری ۲۴ فعال حقوق زنان توسط طالبان را که برخی از آنها با خانوادههای شان دستگیر شدهاند، در ماههای جنوری و فیبروری مستند کرده است.
تمنا زریاب پریانی، یکی از اولین معترضانی بود که به طور خودسرانه تحت حاکمیت طالبان بازداشت شد. او یک نوار ویدیویی در شبکههای اجتماعی از خودش منتشر کرد که نشان میداد طالبان شبانه پشت دروازه خانهاش آمده و تهدید میکنند که در را باز کنند.
دیدهبان حقوق بشر در این گزارش از طالبان خواسته که باید فوراً همه کسانی را که در اعتراضات مسالمتآمیز بازداشت شدهاند را آزاد کنند و به حقوق آنان احترام بگذارند.
هیدر بار از دولتها نیز خواسته که باید طالبان را تحت فشار قرار دهند تا به تعهدات خود در افغانستان تحت قوانین بینالمللی از جمله احترام به آزادی بیان و تجمع، تضمین روند مناسب، و جلوگیری از شکنجه و سایر بدرفتاریها عمل کنند.
طالبان پس از تسلط بر افغانستان محدودیتهای گستردهای بر آزادی فردی و اجتماعی زنان وضع کردند و مکاتب دخترانه بالاتر از صنف ششم را نیز مسدود کردند.