دیدهبان حقوق بشر میگوید که اقدامات اخیر طالبان مبنی بر ممنوعیت کار زنان در نهادهای امدادرسان، به عامل اصلی تشدید کنندهی بحران انسانی در افغانستان تبدیل شده است.
رخشانه: دیدهبان حقوق بشر امروز(دوشنبه، ۲۴ دلو) با نشر گزارشی تحت عنوان«آیا میتوان طالبان را متقاعد کرد که مسیر خود را تغییر بدهند؟» گفته است که طالبان به اعمال محدودیت بر مردم افغامستان، بهویژه زنان و دختران ادامه میدهند.
این نهاد افزوده که طالبان علیرغم پیامدهای مشخص اقتصادی و ژئوپلوتیکی، این محدودیتها را حفظ میکنند و صراحتاً به دنبال«توجیه» سیاستهای خود با استنادات تحریفشده از قوانین اسلامی هستند که نشان میدهد مواضع آنها تغییرناپذیر است.
این نهاد در گزارش خود گفته است که این گروه به اظهارات زنستیزانهی آشکار در مورد وضعیت زنان در جامعه، تحت عنوان«ثانویه یا تابع مردان» ادامه میدهند، در حالیکه درخواستهای مکرر برای تغییر جهت از سوی نهادها و آژانسهای متعدد سازمان ملل، رهبران دیگر کشورهای دارای اکثریت مسلمان از جمله ترکیه، عربستان سعودی و سازمان همکاری اسلامی را رد میکنند.
دیدهبان حقوق بشر در گزارش خود گفته که ما ناامیدانه برای جمعآوری اطلاعات در مورد نقض حقوق بشر از سوی طالبان، تلاش کردیم و از دولتها خواستیم که به فشار بر طالبان ادامه دهند تا اوضاع بدتر نشود.
در گزارش آمده که ما به شدت نگران بحرانهای قریبالوقوع اقتصادی و بشردوستانه در افغانستان هستیم که به دلیل قطع ناگهانی کمکهای کمککنندهگان به برنامههای آموزشی، صحی، بشردوستانه و توسعهای صورت گرفته است.
گزارش گفته است که کمکهای بشردوستانه در افغانستان نه برای سود بردن طالبان، بلکه برای کمک به کاهش آسیبپذیری مردم صورت گرفته است؛ اما طالبان تلاشهای نهادهای امدادرسان را تضعیف کرده و گامهای مثبتی را که کمککنندهگان بینالمللی از سال ۲۰۲۱ برای کاهش بحران انسانی برداشتهاند را لغو کرده و با این کار، زمینه را برای فاجعهی بزرگتر فراهم کرده است.
دیدهبان حقوق بشر هشدار داده که بیش از یک سال است که اکثر مردم افغانستان، بهویژه زنان و کودکان از ناامنی غذایی و سوءتغذیهی حاد رنج میبرند. به گفتهی این نهاد، ۲۰ میلیون نفر در حال حاضر در شرایط بحرانی ناامنی غذایی حاد قرار دارند و از این میان، بیش از ۶ میلیون نفر با قحطی شدید روبهرو هستند.
گزارش افزوده که تقریباً ۹۰۰ هزار کودک و ۸۰۰ هزار زن باردار و شیرده در حال حاضر از سوءتغذیهی حاد رنج میبرند.
بر اساس این گزارش، زنان و دختران که محدودیتهای زیادی را متحمل میشوند، وضعیت وحشتناکی را تجربه میکنند؛ چرا که از حقوق اولیهی خود محروم هستند و با موانع بیشتری برای دریافت کمکهای بشردوستانه روبهرو اند.
دیدهبان حقوق بشر در ادامه خاطرنشان کرده که مسوولیت این بحران کاملاً بر عهده طالبان است، نه کمک کنندگان و گروههای بشردوستانه.
پیش از این نیز دفتر هماهنگکنندهی کمکهای بشردوستانهی سازمان ملل(اوچا) از تشدید ناامنی غذایی و افزایش موارد سوءتغذیه در میان کودکان، مادران و زنان باردار هشدار داده بود.