مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید که ثبت تمامی مشخصات خبرنگاران در پایگاه داده از سوی ادارهی اطلاعات و فرهنگ طالبان، زمینهساز فشار بر رسانهها است.
رخشانه: مرکز خبرنگاران افغانستان روز گذشته(دوشنبه، ۱۴ حمل) در اعلامیهای در واکنش به ایجاد پایگاه داده از سوی وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، این طرح را خارج از صلاحیت این اداره دانسته و آن را زمینهساز فشار بر رسانهها و خبرنگاران خوانده است
مرکز خبرنگاران افغانستان خواستار اجرای این طرح بر اساس قانون رسانههای همگانی شده و گفته که این طرح باید مطابق با قانون رسانههای همگانی در امور مرتبط به خبرنگاران و رسانهها، بهویژه چگونگی کار، حقوق و استقلال کاری و خودداری از مداخله در امور کاری آنان و چگونگی ایجاد و فعالیت کمیسیون بررسی شکایات و تخلفات رسانهای اعمال شود.
این مرکز افزوده است، ۳۱۹ رویداد خشونت و نقض حقوق خبرنگاران و رسانهها را از زمان روی کارآمدن دوبارهی طالبان ثبت کرده است.
مرکز خبرنگاران توضیح داده که این رویدادها، حداقل ۱۶۰ مورد آن بازداشت خبرنگاران بوده است که خلاف قانون رسانههای همگانی و بدون تائید کمیسیون رسیدگی به شکایات توسط ادارههای امنیتی و به طور خاص، ریاست استخبارات گروه طالبان صورت گرفته است.
مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که این طرح، خارج از صلاحیت وزارت اطلاعات و فرهنگ، خلاف روحیه و استقلال کاری خبرنگاران و زمینهساز فشار بر آنان بوده و باید لغو شود.
در همین حال، ظریف کریمی، مسوول دیدهبان رسانههای آزاد افغانستان نیز میگوید که از تاکید وزارت اطلاعات طالبان برای عدم مداخله بر امور رسانهها استقبال میکنیم؛ اما ایجاد بانک اطلاعاتی خبرنگاران ممکن است استقلالیت کاری خبرنگاران را تحت تاثیر قرار دهد.
او میگوید که ایجاد بانک اطلاعاتی برای خبرنگاران یک اقدام مثبت است؛ اما مشروط بر اینکه خبرنگاران مجبور نباشند کارت هویت این اداره را داشته باشند.
این واکنشهای درحالی مطرح میشود که ادارهی اطلاعات و فرهنگ طالبان روز گذشته گفته بود، قرار است مشخصات تمامی خبرنگاران در داخل افغانستان را در یک پایگاه داده ثبت کنند و برای آنها کارت هویت بدهند.