به دنبال اعلام ادارهی اطلاعات و فرهنگ طالبان مبنی بر آغاز توزیع کارت خبرنگاری برای خبرنگاران، اتحادیهی خبرنگاران آزاد افغانستان میگوید که این طرح وجه قانونی ندارد.
رخشانه: اتحادیهی خبرنگاران آزاد افغانستان امروز(پنجشنبه، ۵ اسد) در اعلامیهای گفته است که طرح ثبت نام خبرنگاران و صدور کارت خبرنگاری برای آنها از سوی ادارهی اطلاعات و فرهنگ طالبان خارج از صلاحیت این اداره بوده و خلاف قانون رسانههای همگانی است.
اتحادیه افزوده است که اجرای این طرح میتواند زمینهی اعمال فشار و سانسور رسانهها را بیشتر از پیش فراهم سازد.
با این حال، اتحادیهی خبرنگاران افغانستان میگوید: «این طرح در قالب بیانشده، خلاف قانون رسانههای همگانی کشور که از سوی امارت اسلامی[رژیم طالبان] نیز تائید شده، میباشد. هیچ مادهی قانونی در مورد نیاز به ثبت نام خبرنگاران و ارایهی کارت خبرنگاری از سوی وزارت اطلاعات و فرهنگ و یا سایر ادارهها که زمینهساز نظارت بر کار آنان و یا بهخاطر رسیدگی به مشکلات آنها باشد، وجود ندارد و اجرای چنین طرحی استقلال کاری خبرنگاران و رسانههای آزاد را زیر سوال میبرد و زمینهی فشار بیشتر بر خبرنگاران و نظارت فراقانونی بر کارکرد آنان را فراهم میسازد.»
این نهاد تاکید کرده است که قانون رسانههای همگانی در مورد تنظیم فعالیت رسانههای همگانی، ارزیابی رسانهها، نظارت بر حقوق و امتیازهای خبرنگاران و سایر کارمندان رسانهای و همچنان موارد دیگری از جمله، رسیدگی به نقض حقوق آنان و یا شکایت از کارکردشان راهکارهای مشخصی ارایه کرده است و ادارهها نباید طرحهایی را اجرا کنند که وجه قانونی ندارند.
این درحالی است که دو روز پیش حیاتالله مهاجر فراهی، معین نشرات ادارهی اطلاعات و فرهنگ طالبان در توییتی گفته بود که این اداره طرح صدور کارت خبرنگاری را برای حل مشکلات خبرنگاران در سراسر کشور روی دست گرفته است.
فراهی گفته است که پس از توزیع این کارتها، تمامی خبرنگاران میتوانند به راحتی به امور مربوطهی خود دسترسی داشته باشند.
بر اساس تصویری که فراهی در صفحهی توییتر خود منتشر کرده است، کارتهای خبرنگاری دارای بارکدی است که قابل اسکن بوده و تصویر آن در وبسایت ادارهی اطلاعات و فرهنگ طالبان نمایش داده خواهد شد.
گرچه جزئیات بیشتری در این زمینه ارایه نشده و مشخص نیست که ادارهی اطلاعات و فرهنگ طالبان بر چه مبنا و معیاری نام و هویت کاری خبرنگاران را ثبت میکند و معلوم نیست که اطلاعات مربوط به خبرنگاران را از کجا دریافت میکند.
این طرح پیش از این در ماه حمل سال جاری از سوی ملا خیرالله خیرخواه، سرپرست ادارهی اطلاعات و فرهنگ طالبان با نمایندگان ادارههای استخبارات، امور داخله، امر به معروف و نهی از منکر و امور خارجهی این گروه مطرح شده بود.
در آن زمان، عبدالمتین قانع، سخنگوی ادارهی اطلاعات و فرهنگ طالبان گفته بود، هر تصمیمی که قرار است در مورد رسانهها و خبرنگاران اتخاذ شود، باید ادارهی اطلاعات و فرهنگ و کمیسیون بررسی تخلفات رسانهای در جریان قرار گیرد و سایر ارگانها نباید به گونهی مستقیم در این زمینه مداخله کنند.