براساس تحقیقات شاخص ۲۰۲۳ زنان، صلح و امنیت موسسهی جورج تاون برای زنان(WPS) و موسسه تحقیقات صلح اسلو (PRIO)، افغانستان در میان ۱۷۷ کشور جهان، در رابطه به وضعیت زنان، پایینترین رتبه را از آن خود کرده است.
رخشانه: بر اساس شاخص ۲۰۲۳ زنان، صلح و امنیت (WPS) که امروز(سهشنبه، ۲عقرب) در نیویورک منتشر شد، افغانستان در بین ۱۷۷ کشور بدترین رتبه را از نظر وضعیت زنان دارد.
شاخص WPS سال ۲۰۲۳ توسط موسسه جورج تاون برای زنان، صلح و امنیت (GIWPS) و موسسه تحقیقات صلح اسلو (PRIO) منتشر شده است.
این نهادها با استفاده از ۱۳ شاخص از آموزش و اشتغال گرفته تا قوانین و خشونتهای سازمان یافته، وضعیت زندگی زنان را بررسی کرده است تا با استفاده از دادهها، مشارکت، عدالت و امنیت زنان در سراسر جهان را مورد توجه قرار دهد.
ویرایش چهارم این فهرست نشان میدهد، جوامعی که زنان در آنها عملکرد خوبی دارند، صلحآمیزتر، دموکراتیکتر، مرفهتر و آمادگی بیشتری برای سازگاری با تأثیرات تغییرات آب و هوایی دارند.
نسخه ۲۰۲۳ شاخص جهانی صلح و امنیت زنان (WPS)، شاخص ۱۷۷ کشور را از نظر وضعیت زنان، رتبهبندی کرده است.
براساس این فهرست، هیچ کشوری در شاخص WPS عملکرد کاملی ندارد و نتایج تحقیق نشان دهندهی تفاوتهای گسترده بین کشورها، مناطق و شاخصها است.
در فهرست این تحقیق آمده است دانمارک در رتبهبندی سال ۲۰۲۳ به عنوان کشوربرتر در راستای وضعیت زنان و افغانستان در آخرین فهرست و بدترین کشور برای زنان شناخته شده است.
طبق این فهرست، پس از افغانستان، یمن، کشورهای افریقای مرکزی، کنگو، سودان جنوبی، سوریه، عراق و بعضی دیگر از کشورها از کشورهای است که زنان در آن از وضعیت خوبی برخوردار نیستند.
در این فهرست آمده است که تمامی ۲۰ کشوری که در درجهی پایین شاخص امسال قرار دارند، درگیری مسلحانه بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ را تجربه کردهاند.
برگرفته از گزارش.
در این گزارش تحقیقی آمده است که از زمان نسل کشی رواندا در سال ۱۹۹۴، سال ۲۰۲۲ مرگبارترین سال ثبت شده برای مرگ ومیر ناشی از درگیری است و در بیشتر کشورهایی که رتبه پایین دارند، بیش از نیمی از زنان در مجاورت درگیری زندگی میکنند.
طبق این تحقیق، ایالات متحده امریکا امسال با امتیازی مشابه با اسلوونی، بلغارستان و تایوان در رتبه ۳۷ قرار دارد.
این نهادها در گزارش خود اعلام کردهاند که نتایج امسال نابرابریهای شدید در وضعیت زنان در سطح جهان را برجسته میکند.
در گزارش آمده است که دادههای شاخص سال ۲۰۲۳ یادآور این موضوع است که تامین عدالت و امنیت برای زنان برای ترویج و حمایت از صلح و امنیت جهانی، نقش اساسی دارد.
افغانستان در حالی یکی از بدترین کشورهای جهان برای زنان شناخته میشود که پس از حاکمیت دوبارهی طالبان در این کشور، زنان از تمامی حقوق ابتدایی خود محروم شدهاند.
طالبان با صدور بیش از ۶۰ فرمان محدود کننده، زنان را از ابتداییترین حقوق آنان محروم کردهاند. زنان در این کشور بدترین وضعیت را تجربه میکنند تاجایی که حتا آنان حق گشتوگذار آزادانه را از دست دادهاند.
فعالان حقوق زن در افغانستان، حکومت گروه طالبان را متهم به پایهگذاری اولین نظام «آپارتاید جنسیتی» کرده و خواستار به رسمیت شناسی آن از سوی جامعه جهانی هستند.