همزمان با تجلیل از روز جهانی«تلویزیون»، نهادهای رسانهای کشور میگویند که دستکم ۷۷ شبکهی تلویزیونی پس از تسلط طالبان بر کشور از فعالیت بازماندهاند.
رخشانه: دیدبان رسانههای آزاد افغانستان(نی) امروز(سهشنبه، ۳۰ عقرب) به مناسبت روز جهانی تلویزیون گفته است که نشرات بیش از نیمی از رسانههای دیداری افغانستان به دلایل مختلف متوقف شده است.
بر اساس نظرسنجی نی، از میان ۱۴۷ تلویزیون، دستکم ۷۷ شبکه نظر به چالشهای اقتصادی نشرات شان را متوقف کردهاند.
نی وضعیت کاری رسانهها بهویژه رسانههای دیداری در افغانستان را قناعتبخش نمیداند و از نهادهای ملی و بینالمللی حامی رسانهها خواستار پشتیبانی برای حل چالشهای فرا راه رسانهها شده است.
این نهاد از طالبان میخواهد تا در راستای حمایت از رسانهها در خصوص مالیات و تضمینات مالی در قبال رسانهها تجدید نظر کنند تا رسانههای موجود در افغانستان زیر بار مشکلات اقتصادی از فعالیت باز نماند.
نی از رسانههای آزاد افغانستان بهویژه تلویزیونها میخواهد تا بر مبنای اصل بیطرفی و استقلالیت، فعالیتهای شان را ادامه بدهند.
در همین حال، اتحادیهی خبرنگاران آزاد افغانستان نیز به همین مناسبت گفته است که در دو سال گذشته طالبان به موازات قانون رسانهها، دستورالعملهایی صادر کردهاند که در عمل با قانون رسانهها همخوانی ندارند.
بر بنیاد یافتههای اتحادیهی خبرنگاران افغانستان، از مجموع دستکم ۱۴ دستورالعمل صادر شده در این مدت، چهار مورد آن ویژهی تلویزیونها میباشد و متباقی به طور عام برای همهی رسانهها صادر شده است.
اتحادیه افزوده است که جلوگیری از کار زنان در تلویزیون ملی، منع حضور زنان در نمایشنامههای تلویزیونی و منع نشر فلم و سریال و الزام زنان به استفاده از ماسک، ممنوع شدن تصویربرداری و مصاحبهی تصویری، ممنوع شدن پخش برنامههای تلویزیونهای بینالمللی در افغانستان، از جملهی دستورالعملهای صادر شده در ارتباط با تلویزیونها هستند.
به گفتهی اتحادیه، ۱۰ دستورالعمل دیگر از جمله ممنوع شدن پوشش رسانهای تظاهرات و اعتراضهای مدنی، چگونگی دسترسی به اطلاعات و نشر خبر و گزارش و تولید محتوا، الزام خبرنگاران و رسانهها در معرفی طالبان به عنوان حکومت افغانستان، ممنوع شدن نشر موسیقی در رسانهها، تفکیک زنان و مردان در رسانهها و ممنوعیت مصاحبهی زنان با مردان و یا مردان با زنان، ممنوع شدن مصاحبه با مخالفان و منتقدان این گروه، ممنوع شدن نشر اعلانهای تجارتی با محتوای سیاسی، امنیتی و اجتماعی، منع نقد کارکردهای مسوولان طالبان، ممنوع شدن کار با«رسانههای ممنوعه» و ممنوع شدن نشر صدای زنان در رسانههای محلی نیز به نوعی بر کارکرد تلویزیونها تاثیر مخرب و منفی گذاشته است.
یافتههای این اتحادیه نشان میدهد که مسوولان رسانهها و یا خبرنگارانی که این دستورها را نادیده گرفتهاند، تهدید و یا زندانی شدهاند و رسانهها نیز با اقدامهای تنبیهی از جمله منع فعالیت مواجه شدهاند.
اتحادیهی خبرنگاران افغانستان از طالبان میخواهد که با در نظرداشت اهمیت رسانههای آزاد، در دستورالعملهای فراقانونی رسانهای صادر شده که باعث بسته شدن شمار زیادی رسانه از جمله تلویزیونها در کشور شده و زمینهی کار رسانهای را بسیار محدود کرده است، تجدید نظر کنند.
این درحالی است که طالبان پس از تسلط بر کشور، رسانهها را به شدت محدود و خبرنگاران را از رفتن به صحنهی رویدادها منع کرده و اکنون هیچ رسانهای در افغانستان اجازهی نشر اخبار، گزارشها و مطالب مخالف این گروه را ندارد.