با گذشت پنج ماه از ممنوعیت نشر صدای زنان در رسانههای شنیداری در ولایت هلمند از سوی طالبان، مرکزی خبرنگاران آزاد افغانستان از این گروه میخواهد که در مورد این تصمیم خود تجدید نظر کند.
رخشانه: این نهاد امروز(یکشنبه، ۳ جدی) در اعلامیهای این ممنوعیت را تبعیضآمیز و ناقض حقوق بنیادی زنان و رسانهها خوانده و گفته که در سایر ولایات کشور چنین تبعیضی گزارش نشده است؛ اما مسوولان محلی در هلمند، همچنان بر اجرای این دستورالعمل تاکید دارند.
مرکز خبرنگاران آزاد افغانستان ضمن ابراز نگرانی عمیق نسبت به ادامهی اجرای این دستورالعمل به شدت تبعیضآمیز، از ادارهی محلی طالبان میخواهد که هر چه زودتر به این اقدام «ناقض حقوق بنیادی زنان و رسانهها» پایان دهد.
این درحالی است که از ابتدای ماه اسد سال جاری، ادارهی محلی ولایت و ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان در ولایت هلمند، نشر صدای زنان در رسانههای شنیداری و نشر هر نوع برنامهی مستقیم و یا غیر مستقیم صدای زنان را ممنوع کردند.
ادارهی اطلاعات و فرهنگ طالبان در ولایت هلمند تاکید کرده که حتا اعلانهای آگاهیدهی عامه در مورد مسائل صحی و مصئونیتی و یا تجارتی که در آن صدای زنان باشد نیز نباید نشر شوند.
با این حال، مرکز خبرنگاران آزاد افغانستان میگوید که بعد از تصمیم رهبری طالبان در تعیین مولوی عبدالرحمان کندزی به جای مولوی عبدالاحد طالب، به عنوان والی این گروه در هلمند در ماه عقرب، این امیدواری وجود داشت که وی به «چهرهای میانهرو» شناخته میشود و در زمینهی لغو محدودیت تازه برای رسانهها اقدام کند؛ اما تلاشهای جامعهی رسانهای هلمند در این زمینه تا اکنون نتیجه نداده است.
اتحادیه افزوده است که دستورالعمل ممنوع بودن نشر صدای زنان از طریق رسانههای محلی در هلمند در نوع خود بی سابقه است و در هیچ یک از ولایت دیگر در این سطح دیده نشده است.
این نهاد خاطر نشان ساخته که اعلانها در رسانهها منبع اصلی تامین هزینههای رسانههای غیردولتی در کشور به شمار میرود و اجرای آن در عین حالی که حقوق قانونی و مسلم زنان و رسانهها را نادیده میگیرد، زمینه ساز سقوط رسانههای محلی نیز میباشد.
این نهاد در تحقیق تازهای گفته است که در بیشتر از دو سال عمر حاکمیت طالبان، حداقل ۱۴ دستورالعمل در زمینهی چگونگی کار رسانهها و خبرنگاران صادر و اجرا شده است که آزادی رسانهها را به شکل جدی محدود کرده است.
به گفتهی مرکز خبرنگاران، برخی از این دستورالعملها به طور خاص زنان کارمند رسانهها را هدف قرار داده که شامل پوشیدن صورت، منع مصاحبه با مردان و یا منع اجرای برنامه در محیط مشترک با مردان میشود.
با این حال، طالبان پس از قدرتگیری دوباره در افغانستان در حالیکه رسانهها را شدیدا سرکوب کرده، فضای کاری در محیط رسانه برای زنان و دختران را نیز به شدت محدود کردهاند.