بازداشت زنان و دختران در غرب کابل به اتهام «بدحجابی» واکنشهای گستردهی شهروندان، فعالان مدنی و چهرههای سیاسی کشور را برانگیخته است و از آن بنام «صفحهی دیگر بر پروندهی جنایات ضد بشری طالبان» توصیف شده است.
رخشانه: فعالان مدنی و برخی از چهرههای سیاسی این اقدام طالبان را «آدمربایی و اختطاف» عنوان کرده و گفتهاند که این عمل طالبان«صفحهی جدیدی بر پروندهی نقض حقوق بشری و جنایت علیه زنان» است.
در این میان، محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان امروز(شنبه، ۱۶ جدی) در صفحهی فیسبوک خود گفته است که ربودن دختران در کابل و بیاحترامی به آنان، طرح گزینشی بوده و هدف آن، تحقیر قومی و مذهبی یک ملیت خاص است.
محقق گفته است که با این اقدام طالبان، ورق دیگری بر دوسیهی «قطور نقض حقوق بشری» این گروه اضافه میشود.
احمد مسعود، رهبر جبههی مقاومت ملی که در برابر طالبان در افغانستان فعالیتهای مسلحانه دارد، نیز در مورد بازداشتهای اخیر زنان و دختران واکنش نشان داده و گفته است: «آنچه امروز زیر نام شریعت علیه زنان با عزت و شجاع افغانستان به اجرا گذاشته میشود، نه با اصول و ارزشهای دین اسلام قابل جمع است و نه با هیچ دین و آیین الهی و بشری.»
آقای مسعود گفته است که محروم ساختن زنان افغانستان از اساسیترین حقوق انسانی شان، همزمان که دشمنی با نیمی از نفوس جامعه است، «دشمنیِ حسابشده» در برابر توسعهی بشری و پیشرفت ملت و کشور نیز به حساب میآید.
به گفتهی آقای مسعود، افغانستان تحولات تلخ و دشوار زیادی را پشتسر گذاشته است؛ اما هیچگاه زنان کشور با چنین سطحی از«حرمتشکنی و جنایت» مواجه نبودهاند.
او افزوده است: «اختطاف، شکنجه، آزار و بیحرمتی در ساحت زنان شجاع افغانستان، همزمان که شنیعترین نوع جنایت علیه بشریت است، مسوولیتهای تاریخی سنگینی را برای همیشه متوجه طالبان میسازد.»
به باور مسعود، طالبان نه امروزِ افغانستان و نه فردای معطوف به آزادی، عدالت، ثبات و آبادانی کشور هستند.
مسعود تاکید میکند: «طالبان با توسل به اختطاف و بیحرمتی به ساحت زنان، سند نابودی زودهنگام خویش را امضا میکنند و انگیزهی مقاومت در برابر این گروه را بیش از پیش تقویت میکنند.»
در همین حال، نصیر احمد فایق، نمایندهی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد هم میگوید که «احترام به زنان» و حفاظت از ناموس، جزء فرهنگ مردم افغانستان بوده است؛ اما طالبان آن را نقض کردهاند.
آقای فایق افزوده است که در هیچ حاکمیتی در افغانستان، این احترام و فرهنگ نقض نشده است.
او همچنان گفته است: «رژیمی که ظاهرا خود را پیرو احکام شریعت اسلام و حامی فرهنگ مردم افغانستان میداند، چگونه به خود حق میدهد که بدون حضور محرم و یا پلیس زن، زنان و دختران را بدون دلیل گرفتار و توقیف نماید.»
فایق تاکید کرده است که در حاکمیت طالبان در افغانستان، اصلا «امنیت فکری و آرامش خاطر» در بین مردم وجود ندارد.
در ادامهی واکنشها، آصف آشنا، نویسنده و فعال سیاسی نیز در صفحهی ایکس از بازداشت دختران به بهانهی«بدحجابی» از سوی طالبان را «اختطاف» خوانده و گفته که این گروه پس از اختطاف، زنان و دختران را مورد شکنجه، آزار و حرمتشکنیهای وحشتناک قرار میدهند.
او نوشته است که در دونیم سال گذشته بیش از صد مورد خبر خودکشی زنان در ولایتهای مختلف، بهویژه از مناطق مرکزی و شمال افغانستان گزارش شده است.
این درحالی است که طالبان در چند روز اخیر دهها زن و دختر را به بهانهی«بدحجابی» از ساحهی دشت برچی، از مربوطات غرب کابل بازداشت کرده و خانوادهی آنها را وادار به شرکت در راهپیمایی برای رعایت پوشش مورد نظر خود کردهاند.
پیشتر، سازمان عفو بینالملل نیز بازداشت زنان و دختران به بهانهی «بدحجابی» را نوعی دیگر از سرکوب زنان عنوان کرده و خواستار توقف فوری این سرکوب و رهایی تمام بازداشتشدگان شده است.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل متحد در امور افغانستان نیز آن را نقض حقوق و آزادی زنان و دختران خوانده است.