نهاد حقوق بشری موسوم به«کنشگران حقوق بشر افغانستان» میگوید که با گذشت هر روز، اعمال خشونتبار طالبان علیه زنان و دختران افغانستان تشدید میشود.
رخشانه: این نهاد امروز(شنبه، ۷ دلو) در بیانیهای در واکنش به بازداشتهای خودسرانهی دختران به بهانهی حجاب توسط طالبان، گفته است که شرارت این گروه با محروم کردن زنان و دختران از حق آموزش، کار، مشارکت سیاسی و گشتوگذار آزادانه آغاز شد و اکنون به بازداشتهای خودسرانه، اختطاف، شکنجه و آزار و اذیت جسمی و جنسی آنان رسیده است.
این نهاد حقوق بشری گفته است، زنان دختران و افراد متعلق به برخی از گروههای قومی و مذهبی، به گونهی«هدفمند» آماج رفتارهای تبعیضآمیز گروه طالبان قرار گرفتهاند.
در بیانیهی این نهاد آمده است که طی چند هفتهی اخیر، گروه طالبان شمار زیادی از زنان و دختران را به بهانهی«بدحجابی» از ساحات هزارهنشین و تاجیکنشین شهر کابل و ولایتهایی مثل دایکندی، پنجشیر، غزنی و بلخ بازداشت کرده و با خود بردهاند.
بیانیه گفته است، گروه طالبان از آغاز تسلط دوبارهی خود بر افغانستان تاکنون به گونهی سیستماتیک و هدفمند، حقوق بشری شهروندان افغانستان را نقض و تمام آزادیهای سیاسی، مدنی و شخصی مردم را به شدت محدود و یا کاملا سلب کردهاند.
بیانیه گفته است که سیاستها و اقدامات غیرانسانی و خشن این گروه، افغانستان را گرفتار یک فاجعهی بشری تمام عیار و بیسابقه کرده است.
بیانیه گفته است که محدودیتها و اقدامات طالبان علیه زنان و دختران، مصداق روشن«ستم مبتنی بر جنسیت، جنایت علیه بشریت و آپارتاید جنسیتی» است و هیچگونه مبنای شرعی و دینی نداشته و به هیچ عنوان قابل توجیه نیست.
بیانیه گفته است که سران و مقامهای گروه طالبان به عنوان مرتکبان این اعمال مجرمانه باید تحت پیگرد دادگاه کیفری بینالمللی قرار بگیرند.
بیانیه از علما، بزرگان قومی و افراد بانفوذ خواسته است تا اعمال غیر انسانی طالبان مبنی بر هتک حرمت و کرامت انسانی زنان و دختران افغانستان را که خلاف آموزههای دینی و فرهنگ و عنعنات پسندیدهی جامعهی افغانستان است، تقبیح کرده و از نهادینه شدن این رویهی ضد انسانی از هر طریق ممکن جلوگیری کنند.
این نهاد در بیانیهی خود از نهادهای حقوق بشری بینالمللی بهشمول سازمان ملل متحد از جمله یوناما و گزارشگر ویژهی این سازمان خواسته تا این جرایم ضد بشری را به صورت همهجانبه تحقیق، مستندسازی و گزارشدهی کنند.
بیانیه از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته است تا به پروندههای مربوط به جنایات ضدبشری از جمله، جنایات مبتنی بر جنسیت و قومیت توسط طالبان رسیدگی و به محکمهی جزایی بینالمللی ارجاع دهند.
بیانیه در ادامه از سرمنشی سازمان ملل متحد خواسته است که در تمامی گفتگوها در مورد آیندهی افغانستان از جمله در نشستهای روزهای ۱۸ و ۱۹ فبروری در دوحه، نمایندگان زنان و گروههای قومی و اقشار مدنی و سیاسی کشور را دعوت کند.