ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل متحد برای حقوق بشر افغانستان در گزارش تازهی خود میگوید که تبعیض«سیستماتیک» علیه زنان در افغانستان از سوی طالبان وجود دارد و آنچه که علیه زنان در این کشور جریان دارد را میتوان«آپارتاید جنسیتی» خواند.
رخشانه: ریچارد بنت امروز(پنجشنبه، ۱۰ حوت) گزارش تازهی خود در مورد وضعیت حقوق بشری در افغانستان را در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در جینوا ارایه کرد.
آقای بنت در این گزارش وضعیت حقوق بشر در افغانستان را نسبت به سال گذشتهی میلادی وخیمتر توصیف کرده و خواستار اقدام فوری جامعهی جهانی برای توقف ادامهی این وضعیت شده است.
بنت در مورد وضعیت حقوق بشر گفته است: «زنان و دختران از زندگی عمومی حذف میشوند. اعتراضات مسالمتآمیز زنان و دختران با خشونت، تهدید و ایجاد رعب و وحشت پاسخ داده میشود.»
او همچنان در مورد دادگاههای صحرایی اخیر طالبان که در آن دستکم سه نفر اعدام شدهاند، گفته است: «اعدامها در ملاءعام و استفاده از تنبیه بدنی توسط طالبان و گزارشهای موثق از قتلهای فراقانونی، ناپدید ساختن و شکنجهی مخالفان رژیم وجود دارد و اقلیتهای قومی مانند هزارهها با تبعیض روبهرو هستند.»
بنت در گزارش خود به شورای حقوق بشر، نقض فزایندهی حقوق زنان و دختران از سوی طالبان، از جمله اجرای خشن قوانین حجاب این گروه را توضیح داده است.
او گفته که تبعیض سیستماتیک و گستردهی مبتنی بر جنسیت بیسابقه است و تا سطح آزار و اذیت جنسیتی افزایش یافته و بهعنوان«آپارتاید جنسیتی» توصیف میشود.
گزارشگر ویژه از ادامهی ممنوعیت آموزش و تحصیل زنان و دختران و ممنوعیت کار زنان در سازمانهای غیر دولتی و آژانسهای سازمان ملل متحد شدیدا ابراز نگرانی کرده است.
بنت در در ادامهی گزارش خود در مورد وضعیت دگرباشان جنسی نیز توضیح داده و گفته است که این گروه جنسی نیز در معرض خطرات فزایندهای روبهرو هستند.
در بخش دیگری از گزارش به بازداشتهای خودسرانهی فعالان مدنی و روزنامهنگاران اشاره شده و آمده است: «ترس از بازداشت خودسرانه و در برخی موارد ناپدید شدن اجباری توسط طالبان، فضای مدنی افغانستان را که به سرعت در حال کاهش است، بیشتر محدود کرده است.»
گزارشگر ویژه تاکید کرده است: «جامعهی بین المللی ثابت کند که عادیسازی به بهبودهای قابل توجهی در حقوق بشر، از جمله وضعیت زنان و دختران نیاز دارد و در غیر این صورت، پیامی نگرانکننده در مورد تعهد آنها به زنان در همه جا ارسال میکند.»
بنت در اخیر این گزارش از جامعهی جهانی خواسته است تا برای احقاق حقوق بشری مردم افغانستان در کنار هم بایستند و از ارادهی آنها حمایت کننند.
آقای بنت درحالی گزارش خود را به شورای حقوق بشر ارایه کرده که پیش از این مقامات گروه طالبان گزارشهای سازمان ملل متحد را همواره مورد انتقاد قرار دادهاند.
چند روز پیش نیز ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان گفته بود که سازمان ملل متحد از مفهوم حقوق بشر در افغانستان سوءاستفاده میکند