رزا اوتونبایوا، نماینده ویژهی دبیرکل سازمان ملل متحد در امور افغانستان، از عدم اشتراک زنان افغانستان در نشست سوم دوحه دفاع کرد.
رخشانه: آژانس خبری آسوشیتدپرس روز گذشته ( شنبه، ۲ سرطان) در گزارشی نوشته است که رزا اوتونبایوا، رییس هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در سخنرانی خود در نشست شورای امنیت در مورد افغانستان از عدم مشارکت زنان در نشست دوحه دفاع کرده است.
این رسانه به نقل از سخنرانی خانم اوتونبایوا گفته که هیچ زنی از افغانستان در این نشست شرکت نخواهد داشت و نماینده سازمان تاکید کرده که مطالبات برای حقوق زنان «قطعا» در این نشست مطرح خواهد شد.
نماینده ویژهی سازمان ملل گفته که نمایندگان کشورها در این نشست تلاش خواهند کرد تا فرصت برای اشتراک زنان در نشستهای آینده را فراهم کنند.
نشست سوم دوحه درمورد افغانستان با حضور نمایندگان ویژهی برخی از کشورها به تاریخ ۳۰ جولای آغاز میشود. طالبان برای نخستینبار پذیرفتهاند که در این نشست شرکت کنند.
خانم اوتونبایوا در پیوند به اشتراک نمایندگان طالبان در این نشست گفت که این نشست به معنی مشروعیت بخشیدن به گروه طالبان نیست، بلکه نشستی برای رسیدگی به «مهمترین مسایل حاد امروز» افغانستان است.
او گفت در نشست دوحه درمورد تجارت خصوصی، بانکداری و سیاست مبارزه با مواد مخدر بحث خواهد شد.
اما عدم حضور زنان و نمایندگان جامعه مدنی در نشست دوحه با انتقاد سازمان عفو بینالملل و نهادهای ناظر بر حقوق بشر مواجه شده است.
آگنیس کالامار، رییس سازمان عفو بینالملل، روز گذشته با انتشار اعلامیهای گفته است که اگر در این نشست به بحران حقوق بشری در افغانستان پرداخته نشود و در آن مدافعان حقوق بشر و نمایندگان زنان حضور نداشته باشند، اعتبار این نشست از بین خواهد رفت.
تیرانا حسن، مدیر اجرایی دیدبان حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز حضور نداشتن زنان افغان در نشست دوحه را «تکاندهنده» توصیف کرد. او گفت بدون مشارکت زنان در این نشست خطر مشروعیت بخشیدن به طالبان وجود دارد و این امر به اعتبار سازمان ملل متحد «لطمه» میزند.
سیما سمر، وزیر پیشین امور زنان و رییس سابق کمیسیون حقوق بشر افغانستان به روزنامه گاردین گفته است که سازمان ملل برای کشاندن طالبان به این نشست به خواست آنها مبنی بر حذف زنان تن داده است. او کنار گذاشتن زنان از این نشست را «تسلیمی غیرمستقیم» به خواست طالبان خوانده است.
حبیبه سرابی، یکی دیگر از وزیران سابق امور زنان در افغانستان و اولین والی زن کشور نیز به روزنامه گاردین گفته است که جامعه جهانی تعامل با طالبان را بر حقوق زنان ارجحیت داده است.
نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در ملل متحد در نشست شورای امنیت گفته است که دو موضوع عدم حضور نمایندگان زنان و جامعه مدنی و فقدان بحث در خصوص روند سیاسی و حقوق بشری «ناامید کننده» است.
در همینحال، اوتونبایوا گفت که یک روز بعد از نشست دوحه، نشست ترکیبی با نمایندگان جامعه مدنی از داخل و خارج از افغانستان برگزار خواهد.
اوتونبایو در ادامه محرومیت دختران از حق آموزش را «معمای بزرگ» خوانده و گفته افغانستان از میان ۵۷ کشور حاضر در سازمان همکاری اسلامی تنها کشوری است که به دختران اجازه رفتن به مکتب داده نمیشود.