کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد گفتهاند که گروه طالبان در سال گذشته سیستم سرکوب جنسیتی خود را با شدت بیشتری پیاده کردهاند.
رخشانه: کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد امروز(پنجشنبه، ۲۴ اسد) به مناسبت سالروز واگذاری افغانستان بهدست طالبان، در بیانیهای مشترک، به شدت نقض حقوق زنان و حقوق بشر در افغانستان تحت حاکمیت این گروه را محکوم کردند.
در این بیانیه آمده است که طی سه سال گذشته، مردم افغانستان، به ویژه زنان و دختران، با حملات وحشتناک و فزایندهای به حقوق و آزادیهایشان روبرو بودهاند.
بیانیه تاکید کرده که در سال گذشته، طالبان سیستم سرکوب جنسیتی خود را با شدت بیشتری پیاده کرده و قوانین و اقدامات تبعیضآمیز جدیدی را به تصویب رسانده است.
بر اساس بیانیه، از زمان به قدرت رسیدن طالبان، این گروه بیش از ۸۰ فرمان، دستورالعمل و بیانیه صادر کردهاند که بهطور خاص حقوق زنان و دختران را هدف قرار داده و محدود کرده است.
بیانیه گفته که این اقدامات بهطور سیستماتیک به نقض حقوق بشر و ارتکاب جرایم علیه بشریت، از جمله آزار جنسیتی منجر شده است و وضعیت به حدی شدید است که بسیاری از شهروندان افغانستان آن را بهعنوان «آپارتاید جنسیتی» توصیف میکنند؛ اما مقامهای طالبان تأکید دارند که وضعیت زنان و دختران یک مسئله «داخلی» است و نیاز به توجه بینالمللی ندارد.
بیانیه افزوده که اقلیتهای قومی و مذهبی، کودکان و جوانان، افراد دارای معلولیت، دگرباشان جنسی، مدافعان حقوق بشر، کارمندان بهداشت و سایر گروههای اجتماعی نیز تحت نقضهای جدی حقوق بشر از سوی طالبان قرار گرفتهاند که این نقضها شامل بازداشتهای خودسرانه، کشتارهای غیرقانونی، تجاوز جنسی، شکنجه و بدرفتاری بوده است.
کارشناسان سازمان ملل متحد همچنین از مجازاتهای بدنی در ملاءعام ابراز نگرانی کرده و گفتهاند که در سال ۲۰۲۴، بیش از ۲۰۰ نفر، شامل مردان و زنان، تحت مجازات بدنی عمومی قرار گرفتهاند که بهطور واضح نقض میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و کنوانسیون منع شکنجه است.
در بیانیه تأکید شده که باید راههای موثری برای تحقق حقوق بشر و حمایت از زنان افغانستان، شناسایی و تقویت شود.
بیانیه از دادگاه کیفری بینالمللی (ICC) درخواست کرده تا تحقیقات خود را درباره افغانستان پیش ببرد و کیفرخواستهایی صادر کند و همچنین از تلاشها برای طرح پروندهای علیه افغانستان در دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) به دلیل نقض کنوانسیون رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان و دیگر ابزارهای مرتبط حمایت کرده است.
در پایان، بیانیه بر اهمیت شامل کردن حقوق بشر و صدای شهروندان افغانستان به ویژه زنان و اقلیتهای قومی و مذهبی در فرآیندهای سیاسی و تعاملات دیپلماتیک تاکید کرده است.
بیانیه گفته است که مشارکت باید معنادار، پیوسته و با اولویت دادن به امنیت و سلامت همهی اقشار جامعهی افغانستان باشد.