مرکز خبرنگاران افغانستان به مناسبت روز جهانی پایان دادن به فرهنگ معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران گفته است که در دورهی حاکمیت رژیم طالبان بر کشور، حداقل ۴۴۷ مورد نقض حقوق خبرنگاران و کارمندان رسانهها را ثبت کرده است.
رخشانه: مرکز خبرنگاران افغانستان دیروز(جمعه، ۱۱ عقرب) در خبرنامهای گفته است که طی دو دههی گذشته، بیش از ۱۲۰ خبرنگار و کارمند رسانهای در افغانستان به دلیل رویدادهای جنگی و جرایم سازمانیافته جان خود را از دست دادهاند.
بر اساس این خبرنامه، در بیشتر موارد، فرهنگ معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران مانع اجرای عدالت برای این قربانیان شده است و در نتیجه، اکثر پروندههای این رویدادها به نتیجهای نرسیدهاند.
این مرکز همچنین از افزایش بیسابقهی محدودیتها و فشارها بر خبرنگاران و رسانهها در افغانستان طی سه سال اخیر خبر میدهد.
مرکز خبرنگاران افغانستان گزارش داده است که از سال ۲۰۰۱ تاکنون، دستکم ۱۲۸ خبرنگار و کارمند رسانه، از جمله ۲۰ زن، در کشور جان خود را از دست دادهاند.
بررسیهای این مرکز نشان میدهد که در بیش از ۹۰ درصد این موارد، اجرای قانون و عدالت به دلیل فرهنگ معافیت از مجازات، نادیده گرفته شده است.
علاوه بر این، مرکز خبرنگاران افغانستان در دورهی حاکمیت «امارت اسلامی[رژیم طالبان]» (از ۱۵ اگست ۲۰۲۱ تا ۱۵ اگست ۲۰۲۴) حداقل ۴۴۷ مورد نقض حقوق خبرنگاران و کارمندان رسانهها را ثبت کرده است.
مرکز گفته است که این موارد شامل سه قتل، دهها مورد تهدید و خشونت، و بیش از ۲۲۰ مورد بازداشت بوده است.
مرکز خبرنگاران بر این باور است که استمرار فرهنگ معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران و افزایش فشار و محدودیتهای اعمالشده بر رسانهها، پیامدهای مخربی بر جامعه و روند توسعهی افغانستان خواهد داشت.
مرکز ضمن درخواست از طالبان برای تأمین عدالت در مورد خبرنگاران قربانی، از آنها میخواهد تا به حقوق اساسی خبرنگاران و رسانهها احترام بگذارند و مقرراتی که آزادی رسانهها را محدود کرده، لغو کنند.
این مرکز همچنین یادآوری کرد که در حکومت پیشین نیز برای پایان دادن به فرهنگ معافیت از مجازات و تأمین عدالت برای خبرنگاران تلاش کرده و همچنان به این هدف پایبند است.
روز دوم نوامبر (برابر با دوازدهم عقرب)، به عنوان روز جهانی پایان دادن به معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران در بسیاری از کشورها گرامی داشته میشود.