نرگس امینی
از مجموع ۲۵ دختر دانشجو که قرار بود فارغالتحصیلی خود از رشتهی قابلهگی در انستیتوت تلاش بامیان را باهم جشن بگیرند، ۱۰ تن آنها با حاکمیت دوبارهی طالبان، نتوانستند درسهای خود را ادامه دهند.
پس از حاکمیت دوبارهی طالبان، اولینبار است که جشن فارغالتحصیلی در ولایت بامیان برگزار میشود و در آن ۱۵ دانشجوی دختر فراغت خود از رشته قابلهگی را جشن گرفتند.
این جشن روز جمعه ۲۱ عقرب، در انستیتوت علوم صحی تلاش در مرکز بامیان، برگزار شده بود.
داکتر سالم نوید مسوول انستیتوت علوم صحی تلاش به رسانهی رخشانه گفت: «این دوازدهمین دور فراغت محصلین صنوف قابلهگی ما میباشد؛ اما امسال، این دور فراغت نظر به سالهای گذشته کم رونق بود.»
آقای نوید افزود: «متاسفانه با شکلگیری حاکمیت جدید، مشکلات زیادی سد راه تحصیل دختران قرار گرفت. تعدادی از محصلین ما نتوانستند در کنار دیگر همقطاران خود به تحصیلشان ادامه دهند.»
با روی کار آمدن طالبان درکشور، محدودیتهای زیادی در عرصه فعالیتهای اقتصادی، اجتماعی تعلیمی و تحصیلی… برای زنان و دختران وضع شده است.
داکتر نوید میگوید: «با تغییر نظام و روی کار آمدن طالبان، تعدادی از محصلین بهخاطر مشکلات اقتصادی و عدهی دیگر بهخاطر ترس و هراسشان از طالبان و یا هم بهخاطر عدم رضایت فامیل، از تحصیل باز ماندهاند.»
ماهگل یکتن از فارغالتحصیلان این دوره میگوید: «خیلی خوشحال هستم که توانستم در این شرایط سخت و دشوار، پس از دو ماه سرگردانی که در حکومت طالبان به وجود آمده، از رشته قابلهگی فارغ شوم و این فراغت را در کنار خانوادهام تجلیل کنم.»
او در ادامه گفت: «این دستآورد را به آسانی کسب نکردهام. زمانی که طالبان حاکم شد، حدود دو ماه، درسهای ما تعطیل شد و ما درشرایط بلاتکلیفی قرار گرفتیم.»
او میگوید، پس از آنکه طالبان نهادهای خصوصی تحصیلی و تعلیمی را اجازهی فعالیت داد، برایش «خوشحال کننده» بود که میتوانست به درسهای خود ادامه دهد.
به گفته ماهگل، با آنکه درسهای درنهاهای خصوصی شروع شد، اما خانوادهاش از ترس طالبان مانع حضور او در صنف میشده است.
ماهگل میگوید: «خانواده ام با حضوردرصنف درسی و ادامهی تحصیلم مخالف بودند. از طالبان هراس داشتند و به این دید بودند که طالبان مانع درس و تحصیل دختران هستند. ولی خوشبختانه با تلاشهای زیاد توانستم قناعت فامیلم را برای ادامه تحصیل بگیرم.»
او دربارهی همصنفیهای خود میگوید: «ما در صنف قابلهگی، ۲۵ نفربودیم؛ اما با حاکم شدن طالبان، از این میان، تنها ۱۵ تن موفق به اتمام تحصیل شدیم ولی متباقی بهخاطر شرایط سخت پیش آمده، از تحصیل باز ماندند.»
مشکلات عرضه خدماتی صحی در ولایت بامیان
پس از سقوط حکومت پیشین، «سکتور» صحی در ولایت بامیان به شدت تحت تاثیر قرار گرفت و عرضه خدمات صحی برای مردم این ولایت با چالش مواجه شد. در این میان، ویروس کرونا با آنکه همچنان پا برجاست؛ ولی در این ولایت تنها شفاخانه ۲۰ بستر تجرید ویروس کرونا مسدود شد و حدود ۷۰ تن از کارمندان صحی که شامل زنان نیز بودند شغل خود را از دست داده و بیکار شدند.
ماه گل یکی از فارغالتحصیلان علوم صحی تلاش، از عرضه خدمات صحی در این ولایت پس از حاکمیت طالبان، شکایت دارد. او میگوید: «ما در جریان کارهای عملی خویش در شفاخانه، با محدودیت استفاده از لوازم طبی قرار گرفته بودیم؛ مسوولان شفاخانه میگفتند که با کمبود این لوازم مواجه هستند. قبل از روی کارآمدن حکومت طالبان، ما چنین مشکلاتی را در شفاخانه نداشتیم.»
چندی قبل، کارمندان شفاخانه کوید ۱۹ در ولایت بامیان بهخاطر ختم کار و مسدود شدن این شفاخانه با راهاندازی تظاهراتی از موجودیت ویروس کرونا در این ولایت خبر داده و نگرانی شان را از وقوع یک فاجعه انسانی در فصل سرما ابراز داشتند.