امروز دانشگاههای دولتی در دو ولایت قندهار و هلمند در جنوب افغانستان پس از ۹ ماه مسدود ماندن، با حضور دانشجویان دختر و پسر بازگشایی شد.
رخشانه: دانشگاههای دولتی در ولایتهای قندهار و هلمند در جنوب افغانستان امروز(چهارشنبه، ۱۳دلو) با حضور کمرنگ دختران دانشجو آغاز به فعالیت کرد؛ اما دانشگاههای دولتی در ولایتهای زابل و ارزگان از مناطق گرمسیر کشور، بازگشایی نشده است.
خبرنگار رسانهی رخشانه در ولایت قندهار میگوید که در مراسم بازگشایی دانشگاه دولتی در قندهار به رسانهها و خبرنگاران اجازه پوشش خبری داده نشد و مسوولان وزارت تحصیلات عالی گروه طالبان در این ولایت، حاضر به مصاحبه با خبرنگاران نیز نشدند.
پس از وضع محدویتها از سوی گروه طالبان بر زندگی زنان افغانستان، دانشجویان دختر در دانشگاه دولتی قندهار خوشبین به آینده نیستند.
خالده راشد یکی از دانشجویان دانشکده اقتصاد دانشگاه قندهار در صحبت به رسانهی رخشانه گفت که او از بازگشایی دانشگاه خوشحال است؛ اما در مورد حضور کمرنگ دختران دانشجو و محدودیتهای وضع شده علیه زنان، نگران است.
او افزود: «سوال اینجاست که اگر دختران حتی با شرایط کنونی اگر برای ادامه تحصیل در دانشگاهها حاضر شوند بعد از ختم دوره تحصیل آیا طالبان برای آنها اجازه کار را خواهد داد یا خیر.»
خالده از مردان میخواهد با زنان برای به دستآوردن حقوق شان در جامعه همکاری کنند تا حق شهروندی زنان پایمال نشده و از آن به گونه کامل برخوردار باشند.
براساس اطلاعات مسوولان وزارت تحصیلات عالی حکومت پیشین افغانستان، دانشگاه قندهار دوازده هزار دانشجو دارد که از این میان پنجهزار آن از ولایتهای دیگر افغانستان جذب شدهاند.
حضور دانشجویان دختر در دانشگاه قندهار ۱۰ درصد گفته شده است؛ اما اکنون آمار دقیقی از این دانشجویان در دست نیست.
از زمان تسلط دوباره طالبان در ۲۴اسد سال جاری خورشید بر افغانستان، دانشجویان و دانشآموزان دختر بالاتر از صنف ششم اجازه حضور به دانشگاههای دولتی و مکاتب را نداشتند.
گروه طالبان اعلام کردند که برای آموزش زنان و دختران، «دستورالعمل ویژه» ایجاد کرده و زمینهی برگشت آنان را به دانشگاههای دولتی و مکاتب فراهم خواهد کرد.
این که چگونه و با چه شرایطی دختران دانشجو در ولایت قندهار به صنفهای درسی شان حضور مییابند، جزییات داده نشده است؛ اما یک منبع از دانشگاه قندهار که نخواست نامش در خبر ذکر شود به خبرنگار رسانهی رخشانه گفته است که صنفهای درسی دانشجویان دختر و پسر جدا شده و ممکن است در دو ساعت درسی متفاوت{ پیش از ظهر و بعد از ظهر} صنفهای آنان برگزار شود و دختران مکلف به رعایت حجاب« شرعی» هستند.
پیش از این سخنگوی وزارت امربه معروف و نهی از منکر طالبان به رسانهی رخشانه گفته بود که هدف از «حجاب شرعی» چادر برقع و حجاب سیاه عربی است.
سه روز قبل سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان، بدون اشاره به اجازهی حضور دختران در صنفهای درسی، از شروع درسهای دانشگاهها در مناطق سردسیر و گرمسیر کشور خبر داده بود.
قرار است دانشگاههای دولتی در مناطق سردسیر، به تاریخ ۷ حوت برای درسهای تشدیدی دانشجویان به مدت ۳ هفته شروع شود.
بر اساس تقویمی که سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان اعلام کرده، به تاریخ ۲۰ حمل سال آینده، سمستر جدید درسی در مناطق سردسیر شروع میشود.