۲۱ سازمان و نهاد بینالمللی حمایت از حقوق بشر و حقوق زنان با نشر یک اعلامیهای مشترک خواستار رهایی فوری، بدون قید و شرط زنان معترض از بند طالبان شدهاند.
رخشانه: این نهادهای فعال در عرصه حقوق بشر و حقوق زنان امروز(پنجشنبه، ۲۱ دلو) با نشر یک اعلامیهای مشترک اعلام کردند که آنان «ادامهی بدرفتاری، آزار و اذیت و نقض حقوق بشری» فعالان زن افغانستان از سوی طالبان را به شدت محکوم میکنند.
این نهاد و سازمانها در این اعلامیه گفتهاند که محیط برای فعالان زن در ماههای اخیر بسیار بدتر شده است.
در اعلامیه آمده است که قتل غمانگیز فروزان صافی فعال زن در نوامبر ۲۰۲۱ تنها نمونهای از شرایط خطرناک فزایندهای است که اعضای جامعه مدنی اکنون با آن روبهرو هستند.
این نهادها میگویند که طالبان که از پیروزی خود جسور شدهاند، با توسل به بازداشت، شکنجه و ناپدید شدن، صداهای مخالف را سرکوب کردهاند.
دراعلامیه آمده است: «این اقدامات نه تنها نگران کننده است، بلکه با تعهدات بینالمللی حقوق بشر افغانستان نیز در تضاد است. علیرغم تصاحب قدرت توسط طالبان، این کشور همچنان عضو معاهدات بینالمللی حقوق بشر، از جمله میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی، کنوانسیون علیه شکنجه، و کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان است. این جنایات روزانه ناتوانی طالبان را در نمایندگی کشور در صحنه جهانی برجسته میکند.»
این سازمانها و نهادهای حقوق بشری نگرانی شان را در مورد امنیت فعالان ناپدید شده زن در افغانستان ابراز کرده و از جامعه بینالمللی، دولتها و سازمان ملل خواستهاند که خواستار آزادی مصوون، فوری و بدون قید و شرط این زنان باشند و از طالبان بخواهند که به سرکوب جامعه مدنی پایان دهد.
سازمان عفو بینالملل، پورتال توانمندسازی حقوقی افغانستان، مؤسسه خیریهی آزادی، زنان کانادایی برای زنان در افغانستان، ابتکار زنان نوبل، بنیاد گایا نوسانتارا و ۱۵ نهادهای فعال در عرصه حقوق بشر و حقوق زنان این اعلامیهای مشترک امضا کردهاند.
دبیرکل سازمان ملل متحد نیز بار دیگر خواستار رهایی زنان معترض از بند طالبان شدهاند.
در چند هفته اخیر گروه طالبان چهار زن فعال که در تظاهراتهای زنان علیه سیاستهای محدود کننده طالبان بر زندگی زنان افغانستان، اشتراک کرده بودند، بازداشت کرده و آنان را در جاهای نامعلومی انتقال دادهاند.