محدثه براتی
۱۵۰ زن پس از شش ماه آموزش، حرفههای خیاطی، گلدوزی، سواد آموزی و آموزشهای دینی را فرا گرفتند. آنان روز گذشته(چهارشنبه، ۱۹ جوزا) از یک مرکز آموزشی در هرات سند فراغت بدست آوردند.
یک بنیاد آموزشی در هرات حرفههای خیاطی، گلدوزی، سواد آموزی و آموزشهای دینی را برای زنان بزرگسال که از رفتن به مکتب و دانشگاه محروم شدند یا نتواستهاند پس از فراغت از دانشگاه در ادارات صاحب کار شوند، آموزش میدهد.
الهه محمدی یکی از اشتراک کنندگان این مرکز آموزشی میگوید که او در این مدت توانسته است حرفه خیاطی را یاد بگیرد و با استفاده از این حرفه درآمد مالی داشته باشد.
او میگوید:«آرزو داشتم خودم کار کنم. از پدر و مادرم پول نگیرم. حالا خودم پول در میارم و خیلی خوشحالم».
شاید یکی از خوشایندترین لحظات در زندگی برای زنان استقلالیت مالی و کاربلد بودن باشد. احساسی که به باور الهه حس مفید بودن را به انسان میدهد.
سهیلا بارکزی، دیگر اشتراک کننده این صنفهای آموزشی است. او از دانشگاه فارغ شده؛ اما بهرغم جستجوهای بسیار اما نتوانسته شغل مناسبی برای خود پیدا کند.
سهیلا اکنون برای خودش یک خیاط ماهر شده و میتواند انواع لباسها را بدوزد. او میگوید:«در گذشته برایم سخت بود که قبول کنم پس از فراغت از دانشگاه خیاطی کنم؛ اما از وقتی برایم کاری پیدا نشد و خیاطی یاد گرفتم و حالا درآمد مالی دارم، خوشحالم.»
آنگونه که سهیلا میگوید گویا هرگز تصور نمیکرده که پس از ۱۶ سال تحصیل بیکار بماند و روزگاری از راه چرخ خیاطی روزگار را بچرخاند.
طی ۶ سال گذشته نزدیک به هزار تن در مرکز آموزشی«بنیاد صدیقی» آموزشهای مسلکی را فرا گرفتهاند که یک تعدادی از این زنان بعد از ختم صنف، جعبه ابزار کار نیز دریافت کردهاند.
فیصل صدیقی، معاون این بنیاد میگوید آنها تلاش دارند تا حرفههایی را آموزش دهند که زنان به خودکفایی رسیده و بتوانند در اقتصاد خانواده سهیم شوند.
او گفت:«پلان داریم تا در آینده یکسری حرفههای دیگری نیز به صنفهای خود اضافه کنیم. حرفههایی که متناسب به نیاز بازار کار باشد و برای زنان مفید تمام شود».
با آن که در ۲۰ سال گذشته پول هنگفتی در عرصه زنان به افغانستان سرازیر شد؛ اما آنچنان که باید از آن زنان بهره مند نشدند.
همزمان ادارهی محلی هرات دست آوردهای زنان را کافی نمیداند و میگوید تلاش دارند تا پروژهها و فرصتهای بیشتری را در اختیار زنان قرار دهند.
جیلانی فرهاد، سخنگوی والی هرات پیشرفتهای زنان را در این ولایت امیدوار کننده میخواند و میگوید زنان در اولویت کاری حکومت محلی هرات قرار دارند.
بیکاری در افغانستان هنوز یک معضلهی بزرگ است. افزایش روزافزون جوانان بیکار بر کتلهی میلیونی بیکاران در این کشور، آیندهی نامعلومی را رقم زده است.