فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران میگوید که بر اساس آخرین آمار تنها در سال جاری میلادی (۲۰۲۲) ۶۷ روزنامهنگار هنگام انجام وظیفه به قتل رسیده و دستکم ۳۷۵ روزنامهنگار دیگر پشت میلههای زندان به سر میبرند.
رخشانه: این نهاد بینالمللی حامی حقوق روزنامهنگاران و رسانهها امروز (شنبه، ۱۹ قوس) در گزارشی نوشته است که با افزایش بازداشت و قتل روزنامهنگاران در سال ۲۰۲۲، فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران(IFJ) مجدداً از جامعه بینالمللی میخواهد تا اقدام ملموسی برای حفاظت از ایمنی و آزادی روزنامهنگاران انجام دهند.
بر اساس آخرین آماری که فدراسیون روزنامهنگاران منتشر کرده، تنها در سال جاری میلادی ۶۷ مورد قتل روزنامهنگاران هنگام انجام وظیفه ثبت شده است. این در حالی است که این آمار در مقایسه با با ۴۷ مورد در سال گذشته، رو به افزایش بوده است.
در گزارش آمده که تنها در جنگ اوکراین ۱۲ روزنامهنگار کشته شدهاند که بالاترین آمار در ۲۱ کشوری است که حوادث مرگبار برای خبرنگاران در آنها ثبت شده است.
گزارش افزوده که پس از اوکراین در مکزیک ۱۱ خبرنگار و در هائیتی ۶ خبرنگار توسط گروههای تبهکار مافیایی کشته شدهاند.
این نهاد گفته که روزنامهنگاران در کلمبیا نیز دوباره با خشونت روزافزونی مواجه شدهاند و این کشور پس از جنگ خونبار داخلی درسالهای گذشته، دوباره به منطقه کشتار روزنامهنگاران تبدیل شده است.
در این گزارش همچنان آمده که در منطقه آسیا، در سال اول ریاست جمهوری جدید فیلیپین، ۴ روزنامهنگار کشته شده و در بحران سیاسی پاکستان هم ۵ روزنامهنگار جان خود را از دست دادهاند.
گزارش با اشاره به تیراندازی بر شیرین ابوعاقله، خبرنگار کهنهکار الجزیره، گفته که جزیره عرب نیز شاهد افزایش موارد قتل روزنامهنگاران از ۳ مورد در سال گذشته به ۵ مورد تا دسامبر ۲۰۲۲ بوده است.
همچنان تاکنون ۴ خبرنگار در کشور چاد کشته شده و بر این اساس آفریقا کمترین تعداد کشتهشدگان را در بین پنج منطقه فهرست شده توسط فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران دارد.
در همین حال، آنتونی بلانگر، دبیرکل فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران در این رابطه گفته است: «افزایش قتل روزنامهنگاران بسیار نگرانکننده و زنگ خطری برای دولتها در سراسر جهان است تا برای دفاع از روزنامهنگاری، به عنوان یکی از ستونهای کلیدی دموکراسی، اقدام کنند».
دبیرکل فدراسیون روزنامه نگاران افزوده است: «عدم اقدام فوری، تنها به نفع کسانی است که به دنبال سرکوب جریان آزاد اطلاعات هستند. زمان آن فرا رسیده است که مجمع عمومی سازمان ملل، کنوانسیون پیشنهادی فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران در مورد ایمنی و استقلال خبرنگاران را تصویب کند».
فدراسیون همچنان گفته که روزنامهنگاران از اولین قربانیان سرکوبها در ایران، ترکیه، میانمار، روسیه، هنگ کنگ و چین بودهاند و در حال حاضر حداقل ۳۷۵ روزنامهنگار، پشت میلههای زندان هستند.
بر اساس آمار این نهاد، چین و دولت وابستهاش در هنگ کنگ با ۸۴ روزنامهنگار زندانی، در صدر این فهرست قرار دارد و پس از آن میانمار با ۶۴، ترکیه با ۵۱، ایران با ۳۴، بلاروس با ۳۳، مصر با ۲۳، روسیه با ۲۹، عربستان سعودی با ۱۱، یمن با ۱۰، سوریه با ۹ و هند با ۷ روزنامهنگار زندانی در رتبههای بعدی این فهرست قرار دارند.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران در ادامه وضعیت خبرنگاران در سراسر جهان را نگران کننده خوانده و از جامعه جهانی خواسته که یک کنوانسیون بینالمللی در مورد ایمنی و استقلال خبرنگاران تصویب کنند تا زمینه حمایت بیشتر خبرنگاران فراهم شود.
در گزارش فدارسیون بینالمللی روزنامهنگاران در مورد وضعیت خبرنگاران افغانستان هیچ اشارهای نشده و همچنان در مورد خبرنگاران زن جزییات داده نشده است.