رخشانه: در آستانهی یک سالگی سقوط نظام جمهوریت و تسلط دوبارهی طالبان، زنان افغانستان در کابل، بدخشان و شهرهای ایران و پاکستان اعتراض کردند.
زنان معترض با سر دادن شعار «نان، کار، آزادی» خواستار اعادهی حق آموزش، حقوق شهروندی و مشارکت سیاسی و اجتماعی زنان شدهاند.
ویدیوهایی را که زنان معترض از اعتراضات خود در بدخشان و ایران، امروز (یکشنبه، ۲۳ اسد) به رسانه رخشانه فرستاده، گفتهاند، آنها به دلایل محدودیتهایی که در برابرشان وجود دارد، نتوانسته به خیابانها برآیند اما اعتراضات خود را در مکانهای سربسته ادامه میدهند.
روز گذشته، زنان معترض در شهر کابل در مقابل ساختمان وزارت معارف که در نزدیک ارگ قرار دارد، به خیابان برآمده بودند، اما اعتراضشان از سوی طالبان به خشونت کشانده شد و با شلیکهای پیهم معترضان را پراگنده ساختند. زنان معترض گفتهاند که اعتراضات خود را به منظور رساندن صدای زنان به جهان تا ۲۴ اسد در مکانهای سربسته ادامه میدهند.
زنان معترض که ویدیویی را از جریان اعتراض خود در اختیار رسانه رخشانه قرار داده، خواستار بازگشایی مکاتب دخترانه در کشور شدهاند. آنها همچنان گفتهاند که طالبان علاوه بر ممنوعیت آموزش دختران، کادرها و افراد متخصص را از چوکات وزارت معارف برکنار کرده و بهجا آنها افراد بیسواد و بیتجربهی خود را جابهجا ساختهاند.
به گفته زنان معترض، این عملکرد طالبان منجر به گسترش بیسوادی در کشور میشود که پیامد سنگینی را در پی دارد.
زنان معترض در بدخشان نیز میگویند که طالبان در یک سال تسلط خود آموزش دختران را ممنوع ساخته و همچنان زنان را از اجتماع، بازار کار و عرصههای سیاسی، اقتصادی حذف کردهاند.
این زنان همچنان میگویند که طالبان در یک سال تسلط خود زندانها را از زنان و مردان بیگناه پرساخته و افغانستان را به شکنجهگاه زنان و مردان تبدیل کردهاند.
زنان معترض که ویدیوی خود را در اختیار رسانه رخشانه قرار داده، کشتار هدفمند هزارهها و تاجیکها از سوی طالبان را محکوم کرده و آن را نسلکشی عنوان کردهاند.
با تسلط دوبارهی طالبان، حملات هدفمند علیه هزارهها همچنان ادامه یافته و طالبان در محافظت از هزارهها موفق نبوده است. هزارهها در شهرهای کابل، مزار و هرات چندین بار در مسیر راه، مکتب و جریان برگزاری مراسم مذهبی قرار گرفتهاند.
با حاکمیت طالبان که مقاومت علیه این گروه در پنجشیر و اندرابهای بغلان شکل گرفت، جنگجویان طالبان افراد غیرنظامی تاجیکها و هزارههای ساکن محل را به اتهام همکاری با جبهه مقاومت ضد طالبان، بازداشت، شکنجه، وادار به کوچ اجباری ساخته و حتا به قتل هم رساندهاند.
زنان معترض افغانستان ساکن در پاکستان با اشاره به شکنجههای طالبان گفتهاند که جرم و جزا به دلخواه طالبان تعیین میشود.
این زنان همچنان طالبان را خطاب قرار داده میگویند که اگر این گروه مدعی حکومت اسلامی است، در کجای اسلام آمده که زنان افغانستان تحصیل و کار نکنند.
روز گذشته، زنان علاوه بر کابل، در شهرهای اسلامآباد پاکستان و هامبورگ آلمان نیز علیه طالبان اعتراض کرده بودند.
طالبان به معترضان در خیابانها اجازهی تظاهرات نمیدهند. هرباری که تظاهرات علیه طالبان شکل گرفته، معترضان با خشونت، بازداشت و شکنجه از سوی طالبان مواجه شدهاند.