نصیر احمد فایق، نمایندهی افغانستان در سازمان ملل متحد به مناسبت«روز جهانی حقوق بشر»، گفته است که حقوق و آزادیهای بنیادی مردم افغانستان بهویژه زنان«صریحاً» توسط طالبان نقض شده است.
رخشانه: آقای فایق امروز(یکشنبه، ۱۹ قوس) در پلتفرم ایکس خود به مناسبت هفتادو پنجمین سالروز اعلامیهی جهانی حقوق بشر نوشته است که هیچ نوع حفاظت و حراست قانونی از حق زندگی، آزادی، امنیت شخصی و حریم خصوصی شهروندان افغانستان وجود ندارد.
آقای فایق تاکید کرده است که حقوق و آزادیهای بنیادی مردم افغانستان بهویژه زنان و دختران، بهشمول حقوق مدنی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی صریحاً توسط رژیم طالبان نقض شده است.
او همچنان گفته است، دو سال است که زنان و دختران از حق آموزش، تحصیل و کار توسط طالبان محروم اند.
در همین حال، روزا اوتنبایوا، نماینده ویژهی دبیر کل سازمان ملل و ریيس نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد در افغانستان(يوناما) نیز در پیوند به روز جهانی حقوق بشر گفته است که طالبان به عنوان حاکمان فعلی افغانستان، تعهد قانونی و مسوولیت وسیعتری در قبال ترویج و حمایت از حقوق بشر و به طور خاص، حقوق زنان و دختران در کشور دارند.
اوتنبایوا گفته است که برای تامین رفاه، وحدت و ثبات آیندهی افغانستان، حقوق بشر باید مورد حفاظت قرار گیرد.
او گفته است که با وجود بهبود وضعیت امنیتی در نتیجهی کاهش خشونتهای مسلحانه پس از آگست ۲۰۲۱، وضعیت حقوق بشر در افغانستان همچنان وخیم است.
به گفتهی او، طالبان با تبعیض سیستماتیک علیه زنان و دختران که از اکثر عرصههای زندگی عمومی حذف شدهاند، حقوق آنها را نقض کردهاند.
او افزوده که علاوه بر محدودیتهای شدید اعمال شده بر زنان و دختران، یوناما به مستندسازی موارد قتلهای فراقانونی، شکنجه و بدرفتاری، شکنجهی بدنی، بازداشت خودسرانه و سایر موارد نقض حقوق بشری ادامه میدهد.
خانم اوتنبایوا گفته است، کسانیکه در دفاع از حقوق بشر صحبت میکنند، بهویژه از حقوق زنان و دختران، با دستگیری و بازداشت خودسرانه، تهدید و سانسور از سوی نیروهای طالبان مواجه میشوند.
از سویی هم، فیونا فریزر، نمایندهی کمیشنری عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان نیز گفته است، به مدافعان حقوق بشر افغانستان که بسیاری از آنها بهای سنگینی را برای حفاظت از اصول اساسی اعلامیهی جهانی حقوق بشر، عدالت و آزادی میپردازند، ادای احترام و با آنها ابراز همبستگی میکنیم.
اعلامیهی جهانی حقوق بشر در ۱۰ دسامبر ۱۹۴۸ توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تصويب رسید و افغانستان در میان اعضای سازمان ملل متحد از تصويب آن حمایت کرد که همه ساله در اکثر کشورها از روز دهم دسامبر، به عنوان«روز جهانی حقوق بشر» تجلیل میشود.
بر اساس مواد این اعلامیه، همهی انسانها آزاد به دنیا میآیند و از نظر حیثیت و حقوق باهم برابر هستند.
این درحالی است که بیش از دو سال از تسلط طالبان بر افغانستان میگذرد و این گروه با گذشت هر روز، محدودیتهای شدیدتری بر حقوق و آزادیهای فردی و اجتماعی زنان و دختران وضع کردهاند.