شماری از فعالان حقوق زن در افغانستان از روی کار آمدن دوبارهی حکومت دونالد ترامپ در امریکا ابراز نگرانی کرده و میگویند که حقوق بشر و زنان در خطر بیشتری قرار خواهند گرفت.
رخشانه: شماری از فعالان حقوق زن در افغانستان در صحبت با رسانهی رخشانه تاکید دارند که با برگشت دوبارهی دونالد ترامپ به قدرت، ممکن سیاستهای امریکا بر اولویتهای استراتژیک متمرکز شود و صدای نیمی از جامعهی افغانستان شنیده نشود.
صابره اکبری، مسوول عمومی جنبش زنان عدالتخواه افغانستان، معتقد است که ترامپ با سابقهای که در دورهی اول ریاستجمهوری خود بهجا گذاشت، احتمالاً وضعیت حقوق بشر و حقوق زنان افغانستان را وخیمتر خواهد کرد.
به گفتهی او، ترامپ در زمان مذاکرات با طالبان بدون توجه به حقوق زنان، زمینهی بازگشت سریع طالبان به قدرت را فراهم کرد.
خانم اکبری بر این باور است که تمام برنامههای سیاسی آقای ترامپ در رابطه به افغانستان مرتبط به منافع امریکا است و هیچ توجهی به وضعیت مردم این کشور ندارد.
خانم اکبری گفت: «نمیتوان انتظار بزرگی از ترامپ داشت؛ اما امیدوارم آقای ترامپ واقعیتهای تلخ زندگی زنان افغانستان را در نظر بگیرد».
طاهره ناصری، مسوول جنبش زنان بهسوی آزادی و فعال حقوق زن نیز میگوید که ترامپ در دورهی اول ریاستجمهوری خود زمینهی تعامل با طالبان را فراهم کرد، بهطوریکه دفتر سیاسی طالبان در قطر افتتاح شد.
او تأکید دارد که بازگشت ترامپ به قدرت میتواند به تداوم حمایتهای سیاسی و مالی از طالبان بیانجامد و وضعیت حقوق بشر و حقوق زنان را وخیمتر سازد.
ناصری میگوید سیاستهای امریکا، حتا در دوران بایدن نیز در قبال افغانستان تفاوت چندانی نداشته و اولویت آنها حفظ منافع ملی کشورشان است، نه مسائل حقوق بشری.
به باور او، امریکا همچنان از طالبان بهعنوان بخشی از منافع استراتژیک خود حمایت خواهد کرد، امری که به نقض حقوق بشر در افغانستان منجر میشود.
ناصری هشدار داد که اگر جهان به وضعیت افغانستان بیتوجهی کند، این کشور به محلی برای رشد گروههای تروریستی تبدیل خواهد شد که تهدیدی برای امنیت منطقه و جهان خواهد بود.
او پیشنهاد کرد که افغانستان و فعالان حقوق بشر باید بهطور گسترده فجایع طالبان علیه زنان را به نمایش بگذارند تا افکار عمومی جهان را نسبت به خطرات حکومت طالبان آگاه کنند و بر دولت ترامپ و جامعهی جهانی برای تغییر سیاستها فشار بیاورند.
مریم معروف آروین، مسوول جنبش شنبههای ارغوانی و فعال حقوق زن نیز به این باور است که با توجه به اولویتهای استراتژیک ایالات متحده، این کشور بهطور کلی در تصمیمگیریهای خود مسائل حقوق بشر را نادیده میگیرد و در دوران ترامپ نیز این اولویتها منجر به تعامل مستقیم با طالبان شد، امری که در نهایت به ضرر زنان افغانستان و حقوق بشر تمام شد.
به گفتهی او، توافقنامهی دوحه در دورهی ترامپ بدون تضمین حقوق زنان امضا شد و این توافقنامه راه را برای بازگشت طالبان هموار کرد.
این فعالان همچنین از دولت ترامپ درخواست کردند که به هرگونه حمایت از طالبان خاتمه دهد و به حمایت از یک نظام مردمسالار مشروع و دموکراتیک در افغانستان بپردازد.
این فعالان حقوق زن افغانستان تأکید دارند که جامعهی جهانی باید از حقوق زنان در افغانستان حمایت کند و برای ایجاد فشار بر دولت امریکا، از ابزارهایی چون کمپینهای بینالمللی و رسانهای استفاده کند.
این نگرانی از زنان در حالی صورت میگیرد که آقای دونالد ترامپ پس از یک وقفهی چهار ساله دوباره رییس جمهور منتخب امریکا انتخاب شده و به کاخ سفید راه یافته است.
با برگشت آقای ترامپ به قدرت، نگرانیها را از این که تعامل بیشتر با گروه طالبان در افغانستان صورت بگیرد، در میان شهروندان این کشور برانگیخته است. هرچند که تاکنون دولت جدید امریکا پالیسی مشخصی در مورد افغانستان اعلام نکرده است.