منابع در ولایت ننگرهار میگویند که نیروهای طالبان در چندین ولسوالی این ولایت، زنان بدون همراه مرد را از رفتن به شفاخانهها و مراکز صحی منع کردهاند.
رخشانه: به گفتهی منابع، نیروهای امر به معروف طالبان در ولسوالیهای اچین، سپین غر، غنیخیل، کوت، بتی کوت، نازیان، دوربابا، گوشته، کامه، خوگیانی، شیرزاد و سره رود ولایت ننگرهار گفتهاند که زنان بدون محرم[بدون همراه مرد] اجازهی رفتن به شفاخانهها را ندارند.
فرید، باشنده ولسوالی اچین ننگرهار به رسانهی رخشانه میگوید که اداره امر به معروف طالبان از طریق مساجد اعلام کرده است که زنان بدون همراه مرد نمیتوانند به شفاخانهها و یا مراکز صحی و بهداشتی مراجعه کنند.
او میگوید که نیروهای امر به معروف طالبان هشدار دادهاند که اگر کسی از این دستور سرپیچی کند، مجازات سختی در انتظارش خواهد بود.
فرید میافزاید: «ماموران امر به معروف به ولسوالی و سپس به روستاها رفتند و به مردم گفتند که زنانشان بدون محرم نمیتوانند به شفاخانهها و مراکز بهداشتی بروند. اگر کسی از این دستور سرپیچی کند، به شدت مجازات خواهد شد.»
علاوه بر این، نیروهای امر به معروف طالبان در ولسوالیهای ننگرهار از طریق مساجد اعلام کردهاند که زنان بدون محرم نمیتوانند به شفاخانهها بروند.
نور، باشنده ولسوالی کامه ولایت ننگرهار نیز این موضوع را تایید کرده و گفته که علاوه بر سایر مناطق، کارمندان ادارهی امر به معروف طالبان به مردم هشدار دادهاند که همسران خود را بدون محرم به شفاخانه رها نکنند.
او میگوید که کارمندان ادارهی امر به معروف طالبان هر روز در مرکز صحی ولسوالی کامه میایستند و از زنانی که به شفاخانه آمدهاند در مورد محرم یا همراه مرد شان میپرسند.
به گفتهی وی، علاوه بر این، طالبان عشر را بر تمام مردم این ولسوالی تحمیل کردهاند و محدودیتهایی را برای آرایشگران مرد وضع کردهاند که بر اساس آن، نمیتوانند موهای جوانان را کوتاه کنند و یا ریش آنها را اصلاح کنند.
نور میافزاید: «اداره امربه معروف طالبان در ولسوالی کامه گفته است که مردان همسران خود را اجازه ندهند که بدون محرم به مراکز صحی بروند. آنها[نیروهای امر به معروف طالبان] به مردم هشدار دادهاند که اگر این دستور را قبول نکردند، شوهر زن یا یکی از اعضای خانوادهاش به شدت مجازات خواهند شد.»
او میافزاید: «این وضعیت شرایط مردم را بسیار سخت کرده. ما از طالبان میخواهیم که چنین محدودیتهای غیرضروری را برای مردم اعمال نکنند. هر روز در شفاخانه کامه به زنانیکه به تنهایی به مراکز بهداشتی آمدهاند با این سوالات که محرماش کجا است یا اینکه اعضای خانوادهاش چرا همراه او نیامده، مزاحمت نکنند.»
در همین حال، یک داکتر در مرکز صحی ولسوالی غنیخیل که خواست هویتاش در گزارش ذکر نشود، میگوید که برخی از نیروهای امر به معروف طالبان نیز بر این دستور تاکید کردهاند.
او میافزاید که ادارهی امر به معروف طالبان آن عده زنانی را که بدون همراه مرد به مراکز صحی و بهداشتی رفتهاند، بازگرداندهاند و به آنها گفتهاند که برای تداوی باید به همراه یک عضو مرد خانوادهی خود بیایند.
به گفتهی او، بیماران زن از این اقدامات زنستیزانهی طالبان نگران هستند و اینگونه تصمیمات را بیاساس خوانده و آن را ناشی از ضعف این گروه میدانند.
مسکا، باشندهی ولسوالی سره رود ولایت ننگرهار در این مورد میگوید که به دلیل تصمیم اخیر طالبان، زنانی که بیوه هستند و یا شوهرانشان به مسافرت رفتهاند با مشکلات زیادی مواجهاند.
به گفتهی مسکا، دو روز پیش تعدادی از زنان به شمول وی در مرکز صحی ولسوالی سره رود از سوی ماموران ادارهی امر به معروف طالبان تهدید شده و از شفاخانه اخراج شدهاند.
مسکا از طالبان میخواهد که به محدودیتهای خود بر زنان پایان دهند و «قدرت خود را بهروی زنان» آزمایش نکنند.
مسکا میافزاید: «از زمانی که طالبان این دستور را صادر کردهاند، زنان با مشکلات صحی زیادی مواجه شدهاند و در برخی شفاخانهها، زنان از سوی طالبان تهدید شده و گفتهاند که بدون محرم نمیتوانند به شفاخانه بیایند. من خودم به مرکز صحی سره رود رفتم و در آنجا طالبان با من و و سایر زنان که محرم همراهشان نبود، خیلی بد و توهینآمیز صحبت کردند. این نشاندهندهی ضعف طالبان است که انواع محدودیتها را بر زنان اعمال میکنند.»
زاهده یکی دیگر از باشندگان ولسوالی سره رود است. شوهرش در صفوف ارتش حکومت پیشین بود و توسط نیروهای گروه طالبان کشته شد. او اکنون سه کودک خردسال را سرپرستی میکند.
زاهده میگوید که تصمیم طالبان او را نگران کرده است و به این فکر میکند که با شروع فصل سرما و زمستان، فرزندانش را در کجا ببرد و چگونه درمان کند.
زاهده میافزاید: «وقتی به شفاخانه رفتم، طالبان از من پرسیدند که با کی آمدهام، به آنها گفتم که بیوه هستم و تنها سه کودک دارم. گفتند که محرم بیاور و بعد آنجا[مرکز صحی ولسوالی سره رود] برو!»
زنان سرپرست خانواده میگویند که نمیدانند برای مداوای خود و فرزندان خود محرم یا همراه مرد را از کجا پیدا کنند.
خبرنگار رسانهی رخشانه تلاش کرده است تا نظر مسوولان ادارهی امر به معروف طالبان در ننگرهار را در این گزارش بیاورد؛ اما با وجود تلاشهای پیهم، موفق به گرفتن نظر آنها نشده است.
با این حال، یک منبع از ادارهی امر به معروف طالبان در ننگرهار به شرط ناشناس ماندن هویتاش اعتراف میکند که آنها محدودیتهایی را برای مراجعه زنان به مراکز صحی وضع کردهاند.
این منبع گفته است که دلیل این اقدام برای جلوگیری از فساد اخلاقی در جامعه است.
چندی پیش نیز مسوولان ادارهی صحت عامهی این گروه گفته بودند که زنان بدون محرم از ورود به مراکز صحی منع شدهاند. این گروه در دستورات خود قید کرده بودند که پزشکان مرد نباید زنان را معاینه کنند و فعالیت موسسات بهداشتی باید بر اساس «شریعت اسلامی» باشد.
این در حالی است که با رویکار آمدن دوبارهی طالبان بر کشور، این گروه محدودیتهای گستردهای بر حقوق زنان وضع کردهاند. در تازهترین موارد، نیروهای طالبان در کابل اقدام به بازداشت زنان و دخترانی کردهاند که حجاب مورد نظر این گروه را رعایت نکرده بودند.