فعالان حقوق بشر و نمایندگان چندین کشور در جینوا دورهم آمدهاند تا میکانیزمهای پاسخگو ساختن طالبان در برابر نقض سیستماتیک حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان و دختران را بررسی کنند.
رخشانه: این نشست امروز (پنجشنبه، ۸ قوس) با حضور سفیران کشورهای شیلی و اسپانیا و فعالان سیاسی و حقوق بشر از جمله حبیبه سرابی، فوزیه کوفی، شکریه بارکزی و شهرزاد اکبر و حدود ۲۰ تن دیگر از فعالان حقوق زنان از افغانستان و نمایندگان دهها کشورهای برگزار شده است. این نشست یک روز از سوی نهاد زنان برای افغانستان با همکاری کشورهای اسپانیا و شیلی برگزار شده است.
حبیبه سرابی، یکی از اشتراککنندگان در این نشست در صحبت با رسانهی رخشانه گفت که طالبان به مردم افغانستان و میثاقهای بینالمللی بیتوجه هستند.
وی افزود: «نشست امروز برای پاسخگو ساختن طالبان به مردم افغانستان برگزار شده است و متخصصان حاضر در این جلسه به بررسی راهکارهایی برای این هدف خواهند پرداخت.»
فوزیه کوفی نیز در سخنان خود وضعیت زنان افغانستان را بحرانی توصیف کرد و گفت: «حقوق زنان و دختران افغانستان بهصورت سیستماتیک نقض شده است. آنها از جمله حق کار، آموزش و حضور در اماکن عمومی را ندارند. این غیرقابل قبول است که زنان تنها به دلیل جنسیت خود از ابتداییترین حقوقشان محروم شدهاند.»
او همچنین از جامعهی جهانی خواست که تلاش کنند تا زنان و دختران افغانستان، اعتماد خود را به ارزشهای بینالمللی از دست ندهند و افزود: «صدای زنان، سلاح آنان است».
نصیراحمد اندیشه، سفیر افغانستان در جینوا نیز در این نشست به اهمیت تداوم مقاومت زنان افغانستان اشاره کرد و گفت: «ما امروز دقیقاً در جایگاهی هستیم که در دههی ۱۹۹۰ بودیم. با وجود تمام چالشها، میکانیزمهای پاسخگویی را دنبال خواهیم کرد».
سفیر کشور شیلی در جینوا نیز ضمن تأکید بر حمایت از زنان افغانستان، گفت: «شیلی و اسپانیا در راهاندازی این برنامه برای حمایت از زنان افغانستان نقش داشتهاند. زنان افغانستان به همبستگی ما نیاز دارند، نه همدردی. عدالت برای آنان بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد.»
سفیر اسپانیا نیز وضعیت حقوق زنان در افغانستان را یک معضل جهانی خواند و گفت: «بدون مشارکت زنان، صلح در افغانستان ممکن نیست. حمله به حقوق زنان نیازمند پاسخگویی جدی است. بهعنوان یک عضو اتحادیه اروپا، ما از گزارشگر ویژه سازمان ملل برای افغانستان حمایت میکنیم تا وضعیت زنان افغانستان بیشتر مستند شود.»
همچنین، در این نشست، بر جمعآوری شواهد بیشتر و پیشبرد اقدامات قانونی، از جمله بررسی مسالهی «آپارتاید جنسیتی»، تأکید شده است.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه ملل متحد برای افغانستان گفت که مردم افغانستان به خصوص زنان و دختران این کشور سزاوار حمایت و همبستگی هستند. آقای بنت افزود که طالبان به صورت سیستماتیک و عمدی حقوق مردم افغانستان به ویژه زنان و دختران و گروههای قومی از جمله هزارهها را نقض میکنند.