مرکز خبرنگاران افغانستان در یک سال گذشته دستکم ۱۳۶ مورد نقض آزادی رسانهها و خبرنگاران در کشور را ثبت کرده که شامل ۷۳ مورد تهدید و ۶۴ مورد بازداشت خبرنگاران بوده است.
رخشانه: مرکز خبرنگاران افغانستان امروز (پنجشنبه، ۱۳ ثور) در گزارشی به مناسبت سوم ماه می، «روز جهانی آزادی رسانهها»، نسبت به تشدید محدودیتها بر رسانهها و خبرنگاران آزاد و ادامهی بازداشت گستردهی خبرنگاران در کشور ابراز نگرانی کرده و نسبت به پیامدهای ادامهی این روند هشدار داده است.
یافتههای این مرکز نشان میدهد که از ماه می سال ۲۰۲۳ تا اکنون، رسانهها و خبرنگاران در کشور به لحاظ سطح آزادی و برخورداری از حقوق بنیادی و قانونیشان با محدودیتهای بسیار بیشتری نسبت به دورهی زمانی قبل از آن[می ۲۰۲۲ تا می ۲۰۲۳] مواجه بودهاند و حقوقشان به شکل گستردهتری نقض شده است.
مرکز خبرنگاران در گزارش خود گفته است که مبنای اکثریت این محدودیتها و نقض گستردهی حقوق خبرنگاران و رسانهها، دستکم ۱۷ دستورالعمل رسانهای طالبان بوده که بر خلاف قانون رسانهها از آغاز بازگشت دوبارهی این گروه به قدرت در ماه اسد ۱۴۰۰، تا اکنون صادر شده است.
بر اساس گزارش، این دستورالعملها طیف وسیعی از امور مرتبط با رسانهها را در برمیگیرد که شامل ممنوع شدن کار زنان در رادیو تلویزیون ملی، ممنوع شدن پوشش خبری تظاهرات و اعتراضهای مدنی، وضع محدودیت بر چگونگی تهیه و نشر خبر و گزارش و تولید محتوا، الزام زنان خبرنگار به پوشاندن صورت و منع حضور در نمایشنامهها و برنامههای سرگرمی رسانهای، تفکیک جایگاه حضور زنان و مردان در رسانهها و ممنوعیت مصاحبه زنان با مردان و یا مردان با زنان میشود.
مرکز خبرنگاران فعالیت رسانههای آزاد و دسترسی خبرنگاران به اطلاعات و اجازهی کار مستقل و آزاد را از حقوق بنیادی و قانونی آنها میداند و سیاست سرکوب را نه تنها نتیجهبخش نمیداند، بلکه نسبت به پیامد منفی آن بر جامعه و آیندهی کشور هشدار میدهد.
مرکز از طالبان میخواهد که با احترام به آزادی رسانهها، اجازه بدهند رسانهها و خبرنگاران بر مبنای قانون رسانههای همگانی و قانون دسترسی به اطلاعات، از حقوق خود برخوردار شوند.