خانهی آزادی بیان و بنیاد فهیم دشتی در کانادا نشست ویژهای برگزار کرده و در آن بر حمایت از خبرنگاران افغانستان و مقابله با سانسور رسانهها تاکید شده است.
رخشانه: این نشست ویژه روز (دوشنبه، ۱۴ عقرب) در شهر اوتاوای کانادا با حمایت علی احساسی، نمایندهی پارلمان کانادا و رییس کمیتهی روابط خارجی و توسعه بینالمللی پارلمان این کشور برگزار شده است.
خانهی آزادی بیان با ارسال بیانیهای به رسانهها گفته است که وضعیت نگرانکنندهی آزادی رسانهها در افغانستان تحت حاکمیت طالبان محور بحث این نشست قرار داشته است.
بر اساس این بیانیه، این نشست با حضور روزنامهنگاران افغانستان، فعالان حقوق زنان، اعضای جامعهی مدنی، نمایندگان پارلمان کانادا و دیپلماتهایی از آلمان، هلند و استرالیا برگزار شده است.
بیانیه گفته است که در این نشست، علی احساسی و لطفالله نجفیزاده، روزنامهنگاران افغانستان، به کاهش شدید رتبهی افغانستان در شاخص جهانی آزادی مطبوعات اشاره کردند؛ بهطوریکه این کشور طی سه سال گذشته از رتبهی ۱۲۱ به ۱۷۸ تنزل یافته است.
آنها به اقدامات محدودکنندهی طالبان، از جمله قانون «امر به معروف و نهی از منکر»، که حقوق زنان را محدود میکند و تصاویر موجودات زنده را از رسانهها حذف میکند، اشاره کرده و تاکید کردند که بسیاری از برنامههای تلویزیونی در مناطق مختلف افغانستان سانسور شدهاند.
طبق آمار ارائهشده از سوی این نهاد، از زمان تسلط طالبان بر کشور، هزاران روزنامهنگار افغانستان مجبور به ترک کشور شدهاند و کانادا تاکنون دستکم به ۳۰۰ نفر از آنها پناهندگی داده است.
بیانیه گفته است که خبرنگاران و کارمندان رسانهها در داخل افغانستان با تهدید، بازداشت و شکنجه مواجه هستند.
بیانیه افزوده است که رسانههای افغانستان همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند و سالانه بیش از هزار دانشجوی روزنامهنگاری فارغالتحصیل میشوند؛ هرچند که در میان این فارغالتحصیلان هیچ زنی وجود ندارد.
طبق این بیانیه، رسانههای افغانستان در تبعید هم به پوشش اخبار ادامه داده و شبکههای گستردهای از خبرنگاران را که تحت محدودیتهای شدید کار میکنند، حفظ کردهاند.
همچنین، در این نشست از جایزهی آزادی رسانههای کانادا و بریتانیا که به عنوان نمادی از مقاومت روزنامهنگاری در افغانستان به رسانههای این کشور اهدا شده بود، تجلیل شده است.
بیانیه در ادامه گفته است که شرکتکنندگان خواستار حمایت بیشتر کانادا و دیگر کشورها از روزنامهنگاران افغانستان، از جمله آموزشهای ایمنی، حمایت از رسانههای تبعیدی و فشار به طالبان برای آزادی خبرنگاران زندانی و لغو محدودیتها بر رسانهها شدهاند.
همچنین در این نشست بر لزوم حمایت از روزنامهنگاران افغانستان در کشورهای ترکیه، ایران و پاکستان که با تهدید اخراج مواجه هستند، تاکید شده است.
در ادامهی این بیانیه آمده است که شرکتکنندگان همچنین از موضع رسمی استرالیا، کانادا، آلمان و هلند قدردانی کردند که از طالبان خواستهاند به نقض کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان (CEDAW) پایان دهند و موضوع را به دیوان بینالمللی دادگستری ارجاع دادهاند.
بیانیه در پایان گفته است که روزنامهنگاران افغانستان از پارلمان کانادا و علی احساسی برای حمایتهای شخصی و از دولت کانادا برای تعهد قاطع به حقوق بشر در افغانستان قدردانی کردهاند.
این درحالی است که چند روز پیش، از روز جهانی پایان دادن به معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران در بسیاری از کشورها تجلیل شده است.
کرن دیکر، کاردار سفارت امریکا و نمایندهی ویژهی این کشور برای افغانستان هم به همین مناسبت بر لزوم حمایت از خبرنگاران افغانستان تاکید کرده است.