در پایان سومین نشست دوحه، معاون دبیرکل سازمان ملل میگوید که موضوع حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و اقلیتهای مذهبی در افغانستان در نشستهای آینده ثابت باقی خواهد ماند.
رخشانه: رزماری دیکارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سیاسی و صلح، امروز (سهشنبه، ۱۲ سرطان) پس از دیدار با شماری از اعضای جامعه مدنی افغانستان در یک کنفرانس خبری در دوحه گفت که جامعه مدنی افغانستان یکپارچه نیست.
خانم دیکارلو گفت: «ما نهادهای جامعه مدنی را در یک جلسه در اینجا داشتیم. امروز صبح ما دیدگاههای متنوعی شنیدیم و جامعه مدنی افغان یکپارچه نیست. دیدگاهها باید به عنوان بخشی از این فرآیند ادامه پیدا کند و همانطور که امروز صبح در جلسه گفتم و همانطور که در مذاکرات با مقامات {حکومت سرپرست طالبان} گفتم، واقعاً نیاز به ساختن اعتماد از هر دو طرف وجود دارد.»
معاون دبیرکل سازمان ملل گفت که هشت نفر به نمایندگی از جامعه مدنی افغانستان به صورت حضوری و مجازی در این نشست شرکت کرده بودند.
او افزود: «امروز صبح ما نظرات زیادی را از اعضای جامعه مدنی افغانستان، زنان و مردان شنیدیم که به ما و نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان که در دوحه ۳ شرکت داشتند، اطلاعات ارزشمندی درباره حقوق زنان و اقلیتها در کشور، آموزش دختران، رسانهها، کسب و کار و مسائل دیگر ارائه دادند. آنها دیدگاهها و دیدگاههای خود را درباره فرآیند دوحه به اشتراک گذاشتند.»
خانم دیکارلو میگوید که سازمان ملل در آغاز فرایندی برای حل معضل افغانستان است که این روند نیاز به «صبر و زمان» دارد.
او گفت: «ما هنوز در آغاز این فرآیند هستیم. ما به صبر زیادی نیاز خواهیم داشت و باید واقعبین باشیم. این یک فرآیند بر اساس ارزیابی مستقل است که شورای امنیت سازمان ملل متحد در نوامبر گذشته تصمیم گرفت. این ارزیابی برای یک فرآیند هماهنگتر و ساختارمندتر با شرایط و انتظارات واضح از هر دو طرف است.»
معاون دبیرکل سازمان ملل میگوید که حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان و دختران، شامل همه اعضای جامعه، به عنوان بخشی از بحثهای این نهاد در آینده، به طور ثابت خواهد بود.
خانم دیکارلو که ریاست سومین نشست دوحه را به عهده داشت گفت که در نشست حاشیهای حدود هشت نفر به نمایندگی از جامعه مدنی افغانستان و ۱۵ نفر از نمایندگان کشورها بهشمول اتحادیه اروپا در این جلسه حضور داشتند.
معاون دبیرکل سازمان ملل در رابطه به ساختار نشست دوحه گفت که یک جلسه عمومی که شامل ارزیابی مستقل بود و به دنبال آن دو جلسهی ویژه با نمایندگان طالبان در مورد موضوع توسعهی بخش خصوصی و مبارزه با مواد مخدر برگزار شد که در جلسه عمومی و در طول آن، مسائل حقوق بشر، به خصوص موضوع زنان و دختران، مطرح شدند.
او گفت: «شما نمیتوانید درباره سکتور خصوصی صحبت کنید بدون اشاره به حضور زنان و افزایش حضور آنها در بخش خصوصی. این فقط حق کار کردن یک زن نیست، بلکه اگر ۵۰ درصد جمعیت کشور به کار نیاید، این برای اقتصاد کشور بسیار بد است. بیایید در اینجا کاملاً واضح باشیم.»
گفتنی است که حبیبه سرابی، نبیله مصلح و زیبده اکبر سه تن از نمایندگان زنان افغانستان در این نشست از سوی سازمان ملل دعوت شده بودند، اما آن را تحریم کرده و شرکت نکردند.
این زنان جلسه با نمایندگان جامعه مدنی در یک جلسه حاشیهای را مغایر با اصل مشارکت کامل و معنادار زنان در این روند خوانده و گفتند که زنان باید در طول بحثهای اصلی با فرستادگان ویژه در میز مذاکره حضور داشته باشند و این جلسه در اولویت نشست دوحه قرار ندارد.
از سویی هم دولت کانادا در بیانیهای در پیوند به نشست سوم دوحه و عدم حضور نمایندگان زنان و جامعهی مدنی افغانستان در این نشست، ابراز ناامیدی کرده و افزوده بود که مشارکت کامل، برابر و معنادار زنان افغانستان در روند نشست دوحه نه تنها یک اصل اساسی در این نشست بوده، بلکه برای دستیابی به یک افغانستان صلحآمیز، باثبات و فراگیر ضروری است.