بیبیسی در فهرست سالانهی «۱۰۰ زن الهامبخش و تأثیرگذار» خود برای سال ۲۰۲۴ از زنانی تقدیر کرده است که در سختترین شرایط، مقاومت و استقامت را به نمایش گذاشتهاند که در میان آنها، الهه سرور، خواننده و آهنگساز؛ ذکیه خدادادی، تکواندوکار پارالمپیکی و حمیده امان، کارآفرین رسانهای و آموزشی از افغانستان حضور دارند.
رخشانه: بیبیسی امروز (سهشنبه، ۱۳ قوس) فهرست صد زن الهامبخش و تأثیرگذار سال خود را اعلام کرده که شامل چهرههایی از سراسر جهان است که با تلاشهای خود در حوزههای مختلف فرهنگی، اجتماعی، ورزشی و محیط زیستی تغییراتی ایجاد کردهاند.
بیبیسی گفته است که الهه سرور، خواننده و آهنگساز افغانستان، با خلق سرود «نان، کار، آزادی» در برابر سرکوب صدای زنان در افغانستان ایستادگی کرده و پیامی از امید ارسال کرده است.
بیبیسی نوشته است، سرور که از اقلیت هزاره است، فعالیتهای هنری خود را در فیلم، تئاتر و موسیقی دنبال کرده و همواره از جایگاهش برای حمایت از حقوق زنان بهره برده است.
این نهاد رسانهای افزوده است، سرور که در سال ۲۰۰۹ با حضور در برنامه محبوب استعدادیابی «ستاره افغان» شناخته شد، به دلیل حرفه موسیقی با تهدیدهایی روبهرو شد و در سال ۲۰۱۰ مجبور به ترک کشور شد.
این نهاد همچنین گفته است که ذکیه خدادادی، اولین زن افغان عضو تیم پناهجویان پارالمپیک، در بازیهای ۲۰۲۴ پاریس با کسب مدال تاریخساز شده است.
به گفتهی این نهاد، ذکیه که بدون یکی از ساعدهایش به دنیا آمده، از ۱۱ سالگی در یک سالن ورزشی مخفی در ولایت هرات تمرین تکواندو را آغاز کرده است.
بیبیسی گفته که پس از بازگشت طالبان در سال ۲۰۲۱، خدادادی از شرکت در اولین پارالمپیک خود در توکیو محروم شد؛ اما با کمک کمیتهی بینالمللی پارالمپیک و حمایت کشور فرانسه، توانست از افغانستان خارج شود و در عرصه بینالمللی بدرخشد.
ذکیه در این خصوص گفته است: «سفر من به مدال المپیک نشاندهنده قدرت مقاومت زنان افغانستان، زنان پناهجو و تمامی زنان است. با تسلیم نشدن، ثابت میکنیم که هیچ چیزی نیست که یک زن نتواند انجام دهد.»
حمیده امان، کارآفرین رسانهای و آموزشی افغانستان نیز یکی دیگر از زنان برجسته این فهرست است.
بیبیسی در مورد او نوشته است که خانم امان در واکنش به منع آموزش دختران توسط طالبان، آکادمی بیگُم را راهاندازی کرد که یک پلتفرم آنلاین برای ارائهی دورههای چند رسانهای رایگان است.
به گفتهی این نهاد، این پلتفرم در سال گذشته بیش از ۸ هزار و۵۰۰ ویدیو به زبانهای دری و پشتو برای صنفهای هفتم تا دوازدهم ارائه کرده است.
بیبیسی همچنین نوشته است که خانم امان در ماه مارچ ۲۰۲۴ تلویزیون بیگم را نیز راهاندازی کرد که دورههای آموزشی آکادمی بیگم را از طریق ماهواره پخش میکند.
به گفتهی این نهاد، پیش از این نیز، او رادیو بیگم را پس از تسلط طالبان در سال ۲۰۲۱ تأسیس کرده بود که برای زنان و توسط زنان اداره میشود.
این فهرست همچنین شامل چهرههای برجستهی دیگری مانند سونیتا ویلیامز، فضانورد؛ شارون استون، بازیگر و ادنیکه اولادوسو، فعال محیط زیست است.
هدف بیبیسی از این انتخابها، به رسمیت شناختن استقامت زنان در برابر بحرانهای جهانی و برجستهسازی نقش پیشگامان در مقابله با چالشهاست.