در ادامهی واکنشها به مسدود شدن انستیتوتهای صحی بهروی دختران، سازمان عفو بینالملل آن را مضحک خوانده، دیدبان حقوق بشر آن را ناعادلانه توصیف کرده و حامد کرزی نیز خواستار تجدیدنظر در مورد این تصمیم از سوی طالبان شده است.
رخشانه: سازمان عفو بینالملل امروز در پیامی در صفحهی ایکس خود این تصمیم طالبان را «مضحک» خوانده و آن را بخشی از سرکوب سیستماتیک زنان و دختران در افغانستان دانست.
این سازمان تأکید کرد که چنین سیاستهایی نقض آشکار حقوق بشر بوده و تنها باعث تشدید بحران انسانی در افغانستان خواهد شد.
به گفتهی عفو بینالملل، محروم کردن زنان از آموزش و نیروی کار به معنی بستن درهای توسعه و خودکفایی برای افغانستان است.
سحر فطرت، پژوهشگر دیدبان حقوق بشر نیز این اقدام طالبان را ناعادلانه و سرکوبگرانه دانسته و هشدار داده است که توقف آموزش نیروهای درمانی زن، به تشدید رنج، بیماری و مرگ قابل پیشگیری زنان در افغانستان منجر خواهد شد، چرا که در غیاب نیروی درمانی زن، بسیاری از زنان به خدمات بهداشتی دسترسی نخواهند داشت.
فطرت این ممنوعیت را ادامهی سیاستهای تبعیضآمیز طالبان دانست و تأکید کرد که این تصمیم نتیجهای جز آسیب بیشتر به زنان افغانستان نخواهد داشت.
همچنین، ولکر تورک، رییس حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز این تصمیم را نمونهای از سرکوب بیسابقه بر اساس جنسیت دانسته و خواستار لغو فوری تمام سیاستهای تبعیضآمیز علیه زنان و دختران در افغانستان شده است.
اتحادیهی اروپا هم نگرانی شدید خود را نسبت به پیامدهای این تصمیم ابراز کرده و آن را حملهای غیرقابل توجیه به حق دسترسی زنان به آموزش دانسته است.
این اتحادیه از طالبان خواسته است تا به تعهدات بینالمللی خود پایبند بوده و حق آموزش و خدمات بهداشتی برابر را برای تمامی شهروندان افغانستان تضمین کنند.
در ادامهی واکنشها، حامد کرزی، رییسجمهور پیشین کشور نیز این اقدام را محکوم کرده و بر اهمیت آموزش برای توسعهی کشور تأکید کرده است.
او از طالبان خواسته که این تصمیم را لغو کرده و مکاتب و دانشگاهها را بهروی دختران باز کنند.
کرزی افزوده است که تنها راه نجات افغانستان از بحران و دستیابی به شکوفایی، فراهم کردن زمینهی تحصیل برای همهی جوانان، اعم از دختر و پسر است.
این تصمیم طالبان در ادامهی مجموعهای از سیاستها برای محدود کردن حقوق زنان در افغانستان اتخاذ شده است.
از زمان بازگشت طالبان به قدرت، این گروه حقوق زنان در حوزههایی همچون آموزش، کار، آزادی حرکت و خدمات بهداشتی را به شدت نقض کردهاند.
این اقدامات به واکنشهای گستردهی بینالمللی انجامیده و سازمانهایی مانند دیدبان حقوق بشر و عفو بینالملل خواستار پاسخگویی طالبان در قبال این نقض حقوق بشر شدهاند.