کشور ازبکستان اعلام کرده است که یک تیم ۳۴ نفری از داکتران زن و مرد همراه با یک محمولهی از کمکهای بشردوستانه که شامل مواد خوراکی و دارو میباشد به افغانستان اعزام شده است.
رخشانه: الوغبیک قاسماووف، والی سرخاندریا ازبکستان امروز (چهارشنبه، ۵ جدی) هنگام تحویل این کمکها در شهرک حیرتان به رسانهها گفته که کشورش یک تیم ۳۴ نفری از داکتران متخصص، شامل ۱۵ داکتر زن، همراه با یک محموله از کمکهای بشردوستانه به افغانستان فرستاده است.
قرار است این تیم از داکتران به مدت پنج شبانهروز بهگونه ۲۴ ساعته در شهرک بندری حیرتان برای بیماران خدمات رایگان ارائه میکنند.
این تیم از داکتران ازبکستان در بخشهای داخله عمومی، جراحی، قلب، اعصاب، داخله اطفال، نسایی و ولادی، چشم و دندان خدمات صحی ارائه کنند.
همچنین قاسماووف اظهار داشت که محمولهی کمکهای بشردوستانهی این کشور به افغانستان شامل آرد، روغن، گوشت و ماکرونی است که از طرف رییسجمهور این کشور فرستاده شده است.
با این حال، نورالهادی ابو ادریس، معاون والی طالبان برای ولایت بلخ، این تصمیم کشور ازبکستان را نشانهای از دوستی میان دو کشور دانسته و بر گسترش روابط تأکید کرد. معاون والی طالبان گفت: «از آغاز حکومت سرپرست تاکنون ازبکستان همواره برای مستحکمسازی روابط میان دو کشور همکاریهایی با مردم ما داشته است. این چندمین بار است که کمکهای بشردوستانه این کشور رسیده است».
اما این اقدام کشور ازبکستان واکنشهای مثبت و منفی زیادی از مردم به همراه داشته است.
نسیمه (مستعار)، یکی از باشندهگان ولایت بلخ، در صحبت با رسانهی رخشانه میگوید: «گروه طالبان دروازههای مکاتب، دانشگاهها و انستیتیوتهای صحی را برای دختران در افغانستان میبندند و در مقابل از کشورهای دیگر طلب یاری میکنند.»
او میافزاید که در صورتی که محدودیت تحصیل دختران برداشته نشود، این روند ادامه یافته و افغانستان در آینده نیازمند داکتران زن از خارج از کشور خواهد شد.
نسیمه میگوید: «حکومت طالبان مانع تحصیل دختران در کشور خود هستند و از کشورهای دیگر داکتر گدایی میکنند. اگر این روند ادامه داشته باشد و دختران همچنان از تحصیل در بخش طب و سایر بخشها باز بمانند، تا چند سال دیگر افغانستان مجبور است سالانه هزاران داکتر زن از کشورهای دیگر وارد کند و محتاج کشورهای دیگر باشد. چرا بهجای ترقی و پیشرفت کشور خود، باید همیشه به کشورهای دیگر دست گدایی دراز کرد؟»
محمد امین، یکی از باشندهگان بلخ، میگوید: «در شرایطی که مردم افغانستان نان برای خوردن ندارند، این کمکها میتواند برای مردم بیبضاعت کمککننده باشد.»
او افزود: «وضعیت اقتصادی مردم بسیار خراب است و مردم نان برای خوردن و پولی برای تداوی و مراجعه به داکتر را ندارند. این برای مردم فقیر بسیار خوب است».
تیم ۳۴ نفری داکتران به شمول ۱۵ داکتر زن ازبکستان در حالی به افغانستان اعزام شدند که بهتازگی معین پالیسی وزارت صحت عامه طالبان در یک نشست خبری در کابل ادعا کرده که افغانستان با کمبود کارمندان صحی زن مواجه نیست.
محمد حسن غیاثی، معین پالیسی وزارت صحت عامه، در رابطه با پیامد منع آموزشهای طبی زنان در افغانستان گفت که نزدیک به ۳۰ هزار قابله در افغانستان حضور دارند.
این در حالی است که گروه طالبان ماه گذشته انستیتیوتهای صحی را نیز بهروی دختران بستند.