نزدیک به ۸۰ کشور بهشمول افغانستان، با امضای بیانیهای مشترک از دادگاه کیفری بینالمللی (ICC) اعلام حمایت کردند.
رخشانه: وزارت امور خارجهی هالند، ناوقت دیروز (جمعه، ۱۹دلو) در صفحهی ایکس خود نوشته که این بيانيه توسط ۷۸ کشور از ۱۲۵ عضو دادگاه کیفری بینالمللی، از جمله فرانسه، آلمان و بریتانیا امضا شده است.
در بیانیهی مشترک این کشورها آمده است: «ما حمایت مستمر و قاطع خود را از استقلال، بیطرفی و یکپارچگی دادگاه کیفری بینالمللی اعلام میکنیم. این دادگاه یکی از ارکان اساسی نظام عدالت بینالمللی است که با پیگیری جنایات بینالمللی، عدالت را برای قربانیان تضمین میکند.»
این بیانیه پس از آن صادر شد که دونالد ترامپ، رییسجمهور امریکا روز پنجشنبه (۱۸ دلو) با امضای فرمان اجرایی، تحریمهای گسترده اقتصادی و مسافرتی را علیه دادگاه کیفری بینالمللی و کارمندان آن اعمال کرد.
ترامپ دادگاه کیفری بینالمللی را به اعمال رفتار نادرست علیه ایالات متحده امریکا و اسراییل متهم کرد.
در متن بیانیه با اشاره به اقداماتی برای تحریم دادگاه و کارمندان آن آمده است که «چنین اقداماتی خطر مصوونیت از مجازات برای جدیترین جنایات را افزایش داده و حاکمیت قانون بینالمللی را که برای ارتقای نظم و امنیت جهانی مهم است» تهدید میکند.
بیانیه تصریح کرده است، تحریمها میتواند محرمانه بودن اطلاعات حساس و امنیت افراد درگیر از جمله قربانیان، شاهدان و مقامهای دادگاه را که بسیاری از آنها اتباع هالند هستند، به خطر بیندازد.
این بیانیه هشدار داده و گفته که ممکن است تحریمها تمام موقعیتهایی را که در حال حاضر تحت بررسی این دادگاه هستند را تضعیف کرده و سبب بستن دفاتر آن شود.
وزارت خارجهی هالند نوشته که کشورهای امضا کنندهی این بیانیه، متعهد به حمایت از دادگاه کیفری بینالمللی هستند تا دادگاه بتواند بهطور مؤثر و مستقل به انجام وظایف خود ادامه دهد.
کشورهای امضاکنندهی این بیانیه، بر نقش ضروری دادگاه بینالمللی کیفری در پایان دادن به مصوونیت از مجازات، ترویج حاکمیت قانون و تقویت احترام پایدار به قوانین بینالمللی و حقوق بشر تأکید کردهاند.
این دادگاه در ماه نوامبر امسال، حکم بازداشت نخست وزیر و وزیر دفاع سابق اسرائیل و همچنین فرمانده نظامی حماس را به دلیل اتهام جنایت جنگی در غزه صادر کرده است. دادستانهای این نهاد کیفری بینالمللی گفتهاند، دلایل منطقی وجود دارد که بنیامین نتانیاهو، یوآو گالانت و همچنین یحیی سنوار، رهبر حماس، محمد المصری، فرمانده نظامی و اسماعیل هنیه، رهبر سابق حماس مسئول جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت هستند.
همچنان کریم خان دادستان ویژه این دادگاه در یک اقدام تازه درخواست حکم دستگیری هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان و عبدالحکیم حقانی، قاضیالقضات این گروه را به اتهام «جنایت علیه بشریت» کرده است. اقدامی که با استقبال گستردهی زنان و فعالان حقوقبشر قرار گرفته است. اگر این در خواست از سوی دادگاه تایید شود، نخستین گام مهم علیه تبعیض جنسیتی در افغانستانِ تحت حاکمیت طالبان است.
دادگاه کیفری بین المللی یک نهاد جهانی است که مسئولیت پیگرد قانونی برای نسلکشی، جنایات علیه بشریت و جنایات جنگی را دارد.