رخشانه: دیدهبان حقوقبشر با نشر گزارشی خبر داده است که زنان خبرنگار در بیرون از کابل، پایتخت افغانستان با مشکل حاد مواجه هستند.
در گزارشی که دیدهبان حقوقبشر، امروز (دوشنبه، ۱۶ حوت) منتشر کرده، آمده است: «محدودیتهای رسانهای طالبان بهویژه برای زنان خبرنگار خارج از پایتخت ویرانکننده بوده است که معمولا مجبور بودهاند حتا سختتر از همتایان شهری خود برای یافتن جای پای در حرفه رسانهای در مواجهه با تبعیض جنسیتی و خطرات امنیتی مبارزه کنند. از زمان تسلط طالبان، بیشتر زنان شاغل در رسانه ها شغل خود را از دست دادهاند و در برخی ولایات دیگر هیچ خبرنگار زن وجود ندارد.»
در گزارش آمده است که خبرنگاران در ولایتهای غور، هلمند، ننگرهار، قندهار، کاپیسا و بلخ زنان خبرنگار یا اجازهی رفتن به وظایفشان را ندارند و یا هم اجازه ندارند به اتاق خبر حضور یابند.
گزارش از وضعیت زنان خبرنگار در ولایت غور نوشته است: «در ولایت غور، اداره امور فرهنگی طالبان، که امور رسانهها را تنظیم میکند، زنان خبرنگار سابق را که سعی کرده بودند به کار خود ادامه دهند، به این دلیل که هیچ دستوری مبنی بر اینکه خبرنگاران زن میتوانند کار کنند ندارند و آنان را از کار بازداشته اند.»
گزاش افزوده است که تا ماه فبروری امسال، هیچ خبرنگار زن در غور وجود نداشت.
گزارش از قول یک خبرنگار در ولایت غور نوشته است که در اولین روزهای تسلط طالبان، مقامات گفتند که خبرنگاران زن باید در خانه بمانند و از آن زمان تاکنون هیچ تغییری نیامده است.
بر اساس گزارش، در ولایت تا قبل از طالبان ۶ زن خبرنگار وجود داشت اما تا ماه فبروری امسال، دیگر هیچ خبرنگار زن در این ولایت کار نمیکند. یک خبرنگار به دیدهبان حقوقبشر گفته است که مقامات طالبان به رسانهها دستور دادهاند که هیچ زن را بهعنوان میزبان یا مهمان در برنامهها راه ندهند. برنامههای فرهنگی که زنان در آن شرکت داشتند نیز خاتمه یافته است.
در ولایت ننگرهار هیچ زن اجازه ورود به اتاقهای خبر را ندارد. یکی از خبرنگاران زن که هنوز در این ولایت شاغل است، به دیدهبان حقوقبشر گفته است که او فقط اجازه دارد تا از خانه کار کند.
گزارش افزوده است که در ولایت بلخ، زنان حتا نمیتوانند در سمینارها و رویدادهایی که توسط خود خبرنگاران برگزار می شود شرکت کنند.
گزارش دیدهبان حقوقبشر افزوده است که خبرنگاران مورد از طرف طالبان مورد ضرب و شتم قرار میگیرند و رسانهها سانسور میشود.
بر اساس این گزارش، در بسیاری از ولایتهای افغانستان رسانهها از سوی طالبان مکلف شدهاند تا فقط اعلامیهها و خبرهای رسمی طالبان را منتشر کنند و اجازهی نشر گزارشهای دیگری را ندارند.
طالبان از زمان به قدرت رسیدن خود، بهمنظور نظارت بر رسانهها، دستورالعمل ۸ مادهای را منتشر کرده و رسانهها را مکلف به رعایت آن کرده است.
دیدهبان حقوقبشر و گزارشگران بدون مرز، این دستورالعمل طالبان را محدودیت آزادی بیان خواندهاند.
با وضع محدودیت بر رسانهها از سوی طالبان، بسیاری از رسانهها از فعالیت باز مانده و شماری از خبرنگاران و فعالان رسانهای بازداشت شدهاند.
در تازهترین مورد، محسنی کاظمی، از منتقدان صریح طالبان که اعمال این گروه را در نشستهای تلویزیونی نقد میکرد و جنگهای طالبان را در جریان ۲۰ سال گذشته زیر سوال برده بود، از سوی افراد طالبان بازداشت و مدت ۳ روز در بند نگه داشته شد.
آقای محسنی روز گذشته از سوی طالبان آزاد شد.