رخشانه: دفتر نمایندهگی سیاسی سازمان ملل در افغانستان (یوناما) با نشر پیامی به مناسبت روز جهانی زن گفته است که زنان افغانستان با نابرابری جنسیتی شدید و تبعیض روبهرو هستند.
در اعلامیهی این نهاد که امروز (سهشنبه، ۱۷ حوت) منتشر شده، آمده است: «ملل متحد در افغانستان در روز جهانی زن، در کنار زنان و دختران افغان که با شجاعت و استقامت با عواقب بحرانهای متعدد همراه با نابرابری جنسیتی شدید و تبعیض روبهرو هستند، ایستاده است.»
اعلامیه افزوده است: «زنان در افغانستان برعلاوه خشکسالی و اقتصاد در حال فروپاشی که میلیونها افغان را در قرض و نیازهای بشری فرو برده است، شدیدا از میراث درگیری متاثر شدهاند.»
در این اعلامیه از قول دیبرا لاینز، نماینده خاص سرمنشی ملل متحد برای افغانستان آمده است: «چیزی که ما امروز در افغانستان شاهد آن هستیم یک بحران فاجعه بار است. همه در کشور از بحران کنونی متاثر گردیدهاند؛ اما وضعیت زنان و دختران نگران کننده است. زیرا حقوق آنها و دسترسیشان به فرصتها بهطور فزایندهای به چالش کشیده شده است.»
در اعلامیه همچنان آمده است که مشارکت کامل و برابر زنان و دختران افغانستان در تمام عرصههای زندگی اجتماعی برای آیندهی افغانستان، حیاتی است. محروم ساختن زنان از حقوق آزادی گشتوگذار، کار، مشارکت در زندگی اجتماعی و تعلیم و تربیه، انکشاف بزرگ اقتصادی را برای کشور محدود میکند.
وزارت امر به معروف طالبان گشتوگذار زنان را در سطح شهر بدون داشتن حجاب که از نظر آنها پوشیدن چادری، برقع و لباس بلند سیاهرنگ عربی است، ممنوع قرار داده و به رانندهگان تاکسیها و موترهای مسافربری شهری دستور داده که زنان بدون چنین پوشش را سوار موتر خود نکنند. مسافرت به فاصلهی بیش از ۷۸ کیلومتر بدون داشتن محرم شرعی مرد برای زنان از سوی طالبان نیز ممنوع شده است.
طالبان از زمان قدرتگیری خود در کابل، حضور کارمندان زن را در بسیاری از دفترهای دولتی نیز ممنوع قرار داده و گفته است تا تهیه طرزالعمل و مهیا شدن شرایط برای آنها، از حضور در دفاتر کاری خودداری کنند.
طالبان که در اواخر ماه اسد به قدرت رسیدند، آموزش دختران را نیز ممنوع قرار دادند.
نماینده خاص سرمنشی ملل متحد برای افغانستان در مورد کار و آموزش دختران گفته است: «در گفتوگوهایمان با زنان افغانستان، آنها در مورد اهمیت تعلیم و تربیه دختران و همچنان نیاز به فرصتهای بعدی برای ادامه تحصیلات عالی و اشتغال صحبت نمودند. برای ترویج فرصتهای برابر برای زنان و دختران در همه عرصههای زندگیشان، کارهای بیشتری باید صورت بگیرد.»
در اعلامیهای که یوناما منتشر کرده، آمده، گفته است که ملل متحد در افغانستان به حفاظت و ترویج حقوق زنان و دختران در افغانستان متعهد است.
سازمان ملل همچنان گفته است که صلح دوامدار، بهبودی یا ثبات بدون سهمگیری فعال زنان افغانستان و مشارکت در زندگی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشورشان، ممکن نیست.