منابع از میان زنان فروشنده و تجارتپیشه در ولایت بلخ میگویند که مرکز تجارتی زنانهی «خدیجهی کبرا» از سوی مسوولان مارکیت، بهدلیل عدم پرداخت کرایه بهروی زنان فروشنده و تجارتپیشه بسته شده است.
رخشانه: شماری از زنان فروشنده و تجارتپیشه در مارکیت تجارتی خدیجهی کبرا در شهر مزارشریف، مرکز ولایت بلخ میگویند که مدیر این مارکیت از روز (شنبه، ۱ ثور) اجازهی ورود به این مکان را به آنها نداده است.
بر اساس مکتوبی که از سوی مدیریت این مرکز تجارتی زنانه بر ورودی این مارکیت نصب شده است، برای زنان تجارتپیشه در این مارکیت ده روز فرصت داده شده تا کرایه دوکانهای شان را پرداخت کنند، در غیر آن قراردادهای شان لغو خواهد شد.
برخی از زنان فروشنده در این مارکیت در صحبت با خبرنگار رسانهی رخشانه میگویند که آنها از ۹ ماه به این سو به دلیل نبود فروش و مشتری، نتوانستهاند کرایهی دوکانهای شان را پرداخت کنند.
بر بنیاد گفتههای این زنان، کرایه هر دوکان ماهوار ۲۷۰۰ افغانی است.
بیبیگل*، یک زن فروشنده در این مرکز تجارتی میگوید که از زمان تاسیس این مکان تا حال فروش چندانی نداشته است.
او دور بودن این مرکز تجارتی از ساحهی خرید و فروش شهر را تنها دلیل نبود فروش بیان میکند.
بیبیگل میگوید: «روزانه هیچ مشتری نیست. بسیاری خانمها روزانه دست خالی به خانه میروند. عدهی کمی از فروشندهها میتوانند روزانه ۲۰۰ یا ۳۰۰افغانی فروش داشته باشند که این مقدار پول مصرف روزانهی شان را پوره نمیکند پس چه برسد که کرایه دوکان را جمع کنیم و در ختم ماه پرداخت بکنیم. بسیار سخت است با این بازار کساد پول کرایه دوکان را بپردازیم.»
او در ادامه گفت: «اگر مکان مارکیت ما یک جای خوب میبود که میتوانستیم درست فروش داشته باشیم، ما هم دوست نداشتیم که قرضدار بمانیم و کرایه خود را پرداخت نکنیم. هر ماه حتمن کرایه خود را پرداخت میکردیم.»
عایشه(مستعار) یکی دیگری از زنان فروشنده در این مارکیت نیز میگوید که آنها به دلیل نداشتن بازار فروش قادر نشدهاند کرایه دوکانهای شان را پرداخت کنند.
او افزوده است: «از زمانیکه به این مارکیت آمدم میفهمیدم که فروش نخواهد داشت، چون از سطح شهر دور است و کسی بخاطر خرید و فروش اینجا نمیآید. اجناس من از یکسال است در دوکان خاک میخورد و هیچ کسی نیست بخرد. بسیاری از روزها هیچ عایدی ندارم و حتا پول برای پرداخت کرایه راه خود تا رسیدن به این مارکیت را ندارم».
مارکیت خدیجهی کبرا که پیش از اختصاص آن به زنان به نام مارکیت «نور» شهرت داشت پس از مارکیت رابعهی بلخی، دومین مارکیت ویژهی زنان در ولایت بلخ است که در ماه دلو سال (۱۴۰۱) توسط طالبان افتتاح شده است.
در این مرکز تجارتی که در جادهی شفاخانه حوزوی ابوعلی سینای بلخی موقعیت دارد، بیشتر از ۲۰۰ دوکان برای زنان در نظر گرفته شده و زنان در بخشهای، فروش لوازم آرایشی، خیاطی، سیمساری، قالینبافی، پختوپز و بخشهای مختلف دیگر، فعالیت میکردند.