سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان گفته است، خبرنگارانیکه پس از تسلط طالبان بر کشور به پاکستان و ایران پناهنده شدهاند، با آیندهی نامعلوم مواجه هستند.
رخشانه: این سازمان امروز(یکشنبه، ۱۰ جدی) در گزارش سالانهی خود، به وضعیت چالشبرانگیز خبرنگاران افغانستان در پاکستان و ایران پرداخته و گفته است که آنها با تهدیدات احتمالی اخراج، تحقیر، مشکلات اقتصادی و فشارهای شدید روانی دستوپنجه نرم میکنند.
این سازمان گفته است که طالبان اندکی پس از تسلط بر کشور، در اولین موج سانسور، رسانهها و روزنامهنگاران را تهدید، بازداشت و لتوکوب کردهاند.
این سازمان در گزارش خود گفته است که در دو سال گذشته، بیش از ۲۰۰ خبرنگار و کارمند رسانهای به شمول زنان و مردان به دلیل تهدیدهای مستقیم یا غیرمستقیم طالبان از افغانستان به پاکستان پناه بردهاند.
گزارش گفته که این روزنامهنگاران که از خانه، شغل، شهر و کشور خود بیرون شدهاند، در کنار خانوادههای خود شرایط سخت زندگی را در پاکستان و ایران تحمل میکنند.
گزارش افزوده که این خبرنگاران علاوه بر بیکاری، فشارهای اقتصادی و کمبود درآمد برای امرار معاش، با تهدیدهای دولت پاکستان و سازمانهای مجری قانون، روبهرو هستند و مجبور شدهاند تا به فکر خروج از این کشور باشند.
گزارش آورده که فرزندان آنها نیز با چالشهای ناشی از نابرابریهای زبانی و فرهنگی مواجه میشوند که منجر به محرومیت از آموزش میشود.
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان از سازمان ملل متحد، شورای حقوق بشر و نهادهای مدافع حقوق خبرنگاران و رسانهها میخواهد که به طور جدی به مشکلات خبرنگاران کشور در ایران و پاکستان رسیدگی کنند و مقامات پاکستانی را قانع کنند تا از برخورد مناسب با خبرنگاران افغانستان تا تعیین سرنوشت قطعی آنها اطمینان بدهند.
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان توصیه میکند که باید وضعیت حقوقی خبرنگاران اولویتبندی شده و حمایتهای اقتصادی برای آنها نیز افزایش داده شود.
این در حالی است که بسیاری از خبرنگاران ساکن در کشورهای ایران و پاکستان از بیسرنوشتی و آیندهی نامعلوم شان نگران هستند.