سازمان عفو بینالملل بار دیگر از جامعهی جهانی خواست تا به نقض گسترده و بیوقفهی حقوق بشر در افغانستان، سه سال پس از تسلط طالبان، پایان دهد.
رخشانه: این سازمان دیروز (جمعه، ۲۷ میزان) با انتشار بیانیهای تأکید کرده است که افغانستان همچنان کانون سرکوب جنسیتی، شکنجه، بازداشتهای خودسرانه، سانسور و دیگر انواع نقض حقوق بشر است و هیچگونه پاسخگویی در این زمینه وجود ندارد.
این سازمان واکنش جهانی به وضعیت حقوق بشری در افغانستان را ناکافی خوانده و گفته است که از زمان به قدرت رسیدن طالبان در سال ۲۰۲۱، وضعیت حقوق بشر در افغانستان به شدت وخیم شده است.
این سازمان افزوده که زنان بهطور کامل از مشارکت در زندگی اجتماعی محروم شدهاند و نقضهای متعددی مانند شکنجه، ناپدید شدنهای اجباری و بازداشتهای خودسرانه بهطور گسترده بدون هیچگونه مجازاتی ادامه دارد.
در بیانیهی این سازمان آمده است که محدودیتهای شدید بر آزادی بیان، تجمعات مسالمتآمیز و مشارکت سیاسی زنان نیز همچنان پابرجاست و بازگشت مجازاتهای بدنی و نبود دستگاه قضایی مستقل این مشکلات را تشدید کرده و قربانیان را از دسترسی به عدالت محروم کرده است.
تارینا وودود، مدافع حقوق بشر افغانستان، در این بیانیه اظهار داشت که جامعهی جهانی نباید انتظار داشته باشد که طالبان به حقوق بشر احترام بگذارد.
او از جامعهی جهانی خواست تا اقدامات محکمتری علیه این گروه انجام دهد و تنها با سخنان قوی نمیتوان این سرکوب را متوقف کرد.
سازمان عفو بینالملل از دولتها خواسته است که با استفاده از اهرمهای فشار، طالبان را وادار کنند تا به حقوق زنان و دختران احترام بگذارند و به سرکوب جنسیتی پایان دهند.
همچنین این سازمان خواستار ایجاد سازوکاری برای پاسخگویی به نقضهای حقوق بشر در افغانستان و مقابله با مجازاتهای بدنی اعمال شده توسط طالبان است.
بیانیه در ادامه بر اهمیت ایجاد دستگاه قضایی مستقل و بیطرف تأکید میکند تا دسترسی عادلانهی مردم افغانستان، بهویژه زنان، به عدالت تضمین شود.