سازمان گزارشگران بدون مرز و مرکز خبرنگاران افغانستان با نشر گزارشهای سالانهی خود اعلام کردند که افغانستان خطرناکترین کشور برای خبرنگاران است.
رخشانه: سازمان گزارشگران بدون مرکزامروز (جمعه، ۹ جدی) با نشر گزارش سالانهاش اعلام کرده است که افغانستان پس از عراق و سوریه، خطرناکترین کشور برای خبرنگاران است.
در گزارش این سازمان آمده است که در طول بیست سال گذشته ۱۶۶۸ خبرنگار و از سال ۲۰۰۰ میلادی تاکنون ۱۷۸۷ خبرنگار در سراسر جهان در ارتباط با کارشان کشته شدهاند که براساس برآورد این نهاد، به شکل میانگین، سالانه ۸۰ خبرنگار در جهان کشته شدهاند.
در گزارش آمده است که عراق و سوریه بیشترین رقم قتل خبرنگاران را دارند که در ۲۰ سال گذشته ۵۷۸ خبرنگار تنها در این دو کشور جانهای شان را از دست دادهاند.
افغانستان، یمن، فلسطین و سومالیا نیز به ترتیب در جایگاههای دوم و سوم کشورهای خطرناک برای خبرنگاران قرار گرفتهاند.
در این گزارش آمده است که در جریان سال ۲۰۲۲ میلادی، ۵۸ خبرنگار در سراسر جهان کشته شدهاند که بالاترین میزان در چهار سال گذشته را نشان میدهد در مقایسه با سال ۲۰۲۱ میلادی نیز ۱۳.۷ درصد افزایش یافته است.
در همین حال مرکز رسانههای افغانستان گزارش سالانهاش را منتشر کرده که نشان میدهد، وضعیت آزادی رسانهها و خبرنگاران در سال ۲۰۲۲ در افغانستان به شدت رو به وخامت بوده و در کنار افزایش بیسابقه رویدادهای خشونت و تهدید خبرنگاران، فضای کار برای رسانهها نیز به شکل بسیار جدی محدود شده است.
این گزارش که امروز از سوی مرکز خبرنگاران افغانستان منتشر شده آمده است که آزادیهای جامعه رسانهای افغانستان که در جریان دو دهه اخیر و تا قبل از آغاز حاکمیت دوباره طالبان، وجود داشت، به سرعت به سوی محو شدن به پیش میرود.
در این گزارش آمده است که مرکز خبرنگاران افغانستان در سال ۲۰۲۲، دستکم۲۶۰ رویداد نقض آزادی رسانهها و خبرنگاران را که شامل تهدید، بازداشت و برخورد خشونتآمیز است، ثبت کرده است که در مقایسه با سال ۲۰۲۱، حدود ۱۳۸ درصد افزایش داشته است. یافتههای این گزارش نشان میدهد که به استثنای چند مورد، متباقی رویدادها از سوی ادارهها و یا افراد منسوب به گروه طالبان به ویژه نیروهای امنیتی و استخباراتی این گروه صورت گرفته است.
این نهاد اعلام کرده است که درسال ۲۰۲۱ دستکم ۱۰۹ رویداد شامل ۸ مورد جان باختن خبرنگاران و کارمندان رسانهای و همچنان بازداشت و تهدید خبرنگاران از سوی این نهاد به ثبت رسید بود.
یافتههای مرکز خبرنگاران افغانستان نشان میهد که دستگاه امنیتی به ویژه اداره استخبارات و همچنان وزارت امر به معروف گروه طالبان به شکل مستقیم و غیر مستقیم با بازداشت، تهدی خبرنگاران، روند سرکوب آزادی رسانهها و آزادی بیان را پیش میبرند.
این نهاد گفته است که در حال حاضر نه تنها در ولایتها ، بلکه در کابل نیز امکان تهیه و نشر گزارشهای آزاد و تحقیقی و یا برنامههای چالشی رسانهای به دلیل محدودیت شدید در دسترسی به اطلاعات و تهدید و ترس از زندان و شکنجه به شدت محدود شده است و خودسانسوری به اوج رسیده است.