وزارت خارجهی ایالات متحدهی امریکا در گزارش سالانهی حقوق بشر این کشور گفته است که طالبان در سال گذشتهی میلادی، همچنان به جرایم جنایی از جمله نقض حقوق بشر، خشونت علیه زنان و اقلیتهای جنسی، قومی و مذهبی ادامه دادهاند.
رخشانه: در این گزارش که روز گذشته(دوشنبه، ۴ثور) در ویبسایت وزارت خارجهی امریکا نشر شده، آمده است که طالبان همچنان به بدرفتاری و تبعیض سیستماتیک علیه زنان و دختران افغانستان ادامه دادهاند.
گزارش افزوده است که طالبان بیش از ۵۰ فرمان صادر کردهاند که به طور مؤثر زنان را از زندگی عمومی حذف میکند.
بر اساس این گزارش، تخریب سیستم قضایی توسط طالبان اجرای قوانین را به شدت تحت تاثیر قرار داده و این گروه هیچ سیستم پشتیبانی برای بازماندگان تجاوز جنسی ندارد.
این گزارش نوشته که بسیاری از این زنان به دلایلی مانند فساد اخلاقی، سرقت و فرار از منزل توسط طالبان بازداشت و زندانی شده بودند.
گزارش همچنان گفته است زنان و دختران معترض و مدافع حقوق زنان با انتقامجویی شدید و خشونتآمیز همچون زندان و قتلهای هدفمند مواجه شدهاند.
در بخش دیگر این گزارش به خشونتها علیه دگرباشان جنسی توسط طالبان نیز اشاره شده و آمده است که افراد LGBTQI+ با افزایش تهدید، حملات، تجاوزات جنسی و تبعیض از سوی اعضای طالبان، شهروندان، همسایگان و اعضای خانواده مواجه هستند.
این گزارش به شکنجه و سایر رفتارها و مجازاتهای ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز و سایر سوء استفادههای مرتبط با آن نیز اشاره کرده و نوشته است که طالبان قوانینی که در سال ۲۰۰۴ تصویب شده بود و بر اساس آن چنین اعمالی ممنوع شده بود را لغو کردهاند و گزارشهای متعددی از آزار جسمی شدید شامل ضرب و شتم، شلاق، سنگسار، قطع عضو و اعدام منتشر شده است.
گزارش به نقل از یوناما نوشته است که در ماه سپتامبر سال گذشتهی میلادی، دستکم ۴۶۶ مورد آزار جسمی و سایر اشکال بدرفتاری در زندانها مستند شده است.
طبق این گزارش، بین ۱۳ نوامبر تا ۳۰ آپریل ۲۰۲۲، یوناما حداقل ۴۳ مورد از مجازاتهای بدنی را که توسط قضات منصوب شدهی طالبان دستور داده شده بود، ثبت کرده است.
بر اساس آن، در ۴۳ مورد، ۵۸ زن، ۲۷۴ مرد و دو کودک پسر به دلیل انواع جرایم از جمله زنا(رابطه جنسی خارج از ازدواج)، فرار از منزل، دزدی، همجنسگرایی، شلاق زده شدهاند.
گزارش گفته است که طالبان یک سیستم رسمی پاسخگویی در قبال سوء استفادهها، قتلها و سایر جنایات ایجاد نکردهاند و به هیچ سازمان مستقلی اجازهی تحقیق در مورد آنها را ندادهاند.
گزارش به شرایط زندانهای طالبان و وضعیت زندانیان نیز پرداخته و به دلیل ناکافی بودن مواد غذایی و لوازم بهداشتی و آزار فیزیکی بزرگسالان و نوجوانان، شرایط سخت و تهدید کننده خوانده شده است.
گزارش گفته که یوناما بیش از یک هزار و ۶۰۰ مورد نقض حقوق بشر توسط طالبان را در رابطه با بازداشتهای خودسرانه ثبت کرده که از این میان ۱۱ درصد مربوط به زنان بوده است.
گزارش گفته که فقط کمتر از۵۰ درصد این موارد شامل اعمال آزار فیزیکی و سایر رفتارها یا مجازاتهای ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز بوده است.
در ادامهی این گزارش به سانسور یا محدودیت محتوایی رسانهها، از جمله رسانههای آنلاین نیز پرداخته شده و آمده است که طالبان فرمانی را در جولای ۲۰۲۲ به اجرا درآورد که بر اساس آن، «انتقاد از مقامات طالبان بدون مدرک» و «اشاعه اخبار و شایعات کذب» در اسلام را حرام اعلام کردهاند و کسانی که به کارمندان این گروه «تهمت» میزنند و ناخواسته با دشمن همکاری میکنند، «مجازات» میشوند.
گزارش افزوده که اقدامات طالبان در راستای سانسور، تهدید به بازداشت و خشونت علیه خبرنگاران، چندین نهاد رسانهای را به تعطیلی کشانده و خبرنگاران را به فرار واداشته است.
این وزارت در مورد در وضعیت هزارهها در افغانستان نیز اشاره کرده و در گزارش آمده است که گزارشهای زیادی مبنی بر کوچ اجباری خانوادههای هزاره از سرزمینشان توسط طالبان وجود دارد.