مرکز خبرنگاران افغانستان (AFJC) با نشر اعلامیهای به مناسبت «روز جهانی رادیو» اعلام کرده است که طی یکسال گذشته دستکم هفت رادیو با دستور مستقیم و محدویتهای اعمال شده بر فعالیت رسانهها، توسط طالبان بسته شده است.
رخشانه: در اعلامیهی این مرکز که امروز (پنجشنبه، ۲۵ دلو) منتشر شده، آمده است که طی یکسال گذشته شش کارمند رسانهای از جمله، سه کارمند از دو رادیو از سوی طالبان بازداشت و زندانی شدهاند.
یافتههای مرکز خبرنگاران افغانستان نشان میدهد که طالبان در بیشتر از سه سال گذشته، دستکم ۲۲ دستورالعمل در پیوند به فعالیت رسانهها، صادر کرده است.
این مرکز با اشاره به ممنوعیت فعالیت زنان در رادیو ملی، ممنوعیت پخش موسیقی در رادیوها و ممنوعیت گفتگو با منتقدان گروه طالبان، آورده است که فشارها بر کارمندان زن در رسانهها افزایش یافته است.
در اعلامیهی مرکز خبرنگاران افغانستان آمده است که تشدید نظارت مستقیم و غیرمستقیم ادارهی استخبارات و وزارت امر به معروف طالبان در موارد زیادی به تهدید و بازداشت کارمندان و یا بسته شدن رادیوها انجامیده است.
بررسیهای این مرکز نشان میدهد که رسانهها و خبرنگارانی که دستورهای طالبان را نادیده گرفتهاند، فعالیتشان از سوی این گروه متوقف و کارمندان آن تهدید و یا زندانی شدهاند.
به نقل از این مرکز، طالبان در برخی از ولایات به مسوولان رادیوها دستور دادهاند که بههیچ عنوان صدای زنان را نشر نکنند و مانع برقراری تماس تلفنی دختران و زنان با برنامههای رادیویی شوند.
این مرکز همچنین گفته است که طالبان برای تمدید جواز کاری رادیوها، بهویژه رادیوهایی که صاحبامتیاز و یا مدیرمسوول آنها زنان هستند، «مشکلتراشی» کردهاند.
این مرکز گفته است که با بازگشت دوباره طالبان به قدرت، این گروه با تعدیل قانون رسانههای همگانی، آزادی رسانهها بهویژه رادیوها را پیوسته محدود کردهاند.
مرکز خبرنگاران افغانستان از طالبان خواسته است با آزادی کارمندان رسانهها، به رادیوهای متوقف شده اجازهی فعالیت دوباره بدهد.
این مرکز همچنین از طالبان خواسته است که به آزادی و کار رسانهها و خبرنگاران مطابق با قانون رسانههای افغانستان احترام گذاشته و از آنها حمایت کنند.
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان (AJSO) نیز به مناسبت روز جهانی رادیو، گفته که طالبان به دلیل سانسور گسترده و اقدامات سرکوبگرانهیشان، فعالیت رادیوها در افغانستان را با چالشهای جدی مواجه کرده است.
این سازمان با نشر اعلامیهای تاکید کرده که رادیو [باید] بهعنوان یک رسانهی آزاد، بیطرف و ایمن شناخته شود.
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان از تمام خبرنگاران زن که از رادیو برای اطلاعسانی به مردم افغانستان، بهویژه زنان استفاده میکنند، قدردانی کرده است.
این سازمان از جامعه بینالمللی و سازمانهای حامی رسانه خواسته است برای حفظ ارزشهای رادیو، گسترش نفوذ آن و تشدید تلاشها برای حمایت از آزادی رسانهها و حقوق روزنامهنگاران با یکدیگر همکاری کنند.
روز جهانی رادیو از سوی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) نامگذاری شده است.
یونسکو همهساله از این روز به خاطر ارتقای همکاری بین ایستگاههای رادیویی و تقویت دسترسی به اطلاعات و آزادی بیان تجلیل میکند.
یونسکو امسال، با شعار «رادیو و تغییرات اقلیمی»، از نقش رادیو در پرداختن و نشر مسایل مربوط به تغییرات آب و هوایی که برای آینده سیاره زمین حیاتی است، یاد کرده است.
گفتنی است که طالبان روز سهشنبه هفتهی گذشته فعالیت رادیوهای بیگم و جوانان در کابل را متوقف و دو کارمند این رادیوها را بازداشت کردند.
این گروه طی سه و نیم سال گذشته علاوه بر وضع محدویتهای شدید علیه رسانهها، چندین خبرنگار و کارمند رسانهای را نیز بازداشت کرده است.