دختران دانشجو در بامیان با مطرح کردن این پرسشها که چرا مکاتب پسرانه باز است و مکاتب دخترانه بسته مانده و چرا در راه باید پسران جلوتر حرکت کنند، از نابرابری جنسیتی شکایت دارند.
رخشانه: دانشجویان انستیتوت علوم صحی باران در بامیان، روز گذشته (دوشنبه، ۱۸ میزان) با تجلیل از روز جهانی آموزگار در هوتل «نوربند قلا» مرکز این ولایت، از محروم ماندن دختران و زنان به حق کار و تحصیل انتقاد کردند.
این برنامه توسط دانشجویان این انستیتوت که اکثرشان زنان جوان و دختران بودند برای ارج گذاری به مقام آموزگار برگزار شده بود.
خلیل کوهی، استاد دانشگاه بامیان در این محفل با اشاره به سخنان وزیر امر به معروف طالبان گفت که منظور پیامبر از «آموختن علم فرض» است نه تنها علم دین بلکه تمام علوم است.
او برای اثبات سخنانش به حدیث دیگری از پیامبر که گفته است: «علم را بجویید ولو در چین و یا در دست کافر باشد» اشاره کرده است.
علی نجفی، یکی دیگر از استادان این انستیتوت نیز بر اهمیت آموختن علم برای زنان تاکید کرد و گفت که اگر یک پسر باسواد شود تنها یک نفر باسواد شده ولی اگر یک دختر باسواد شود یک جامعه باسواد میشود؛ زیرا او به فرزندانش نیز سواد میآموزد.
محمد نوید مظفری، بنیانگذار انستیتوت علوم صحی باران نیز با اشاره به بسته بودن مکاتب دخترانه گفت که طالبان احادیث را بر عکس تفسیر کرده و یا از آن استفاده ابزاری میکنند.
در همینحال، زینب محمدی، یکی از دانشجویان این انستیتوت با شکایت از نابرابری جنسیتی که در جامعه حاکم شده، گفت: «من یک دخترم. من یک زنم و یک دانشجو هستم. وجود لطیف من مورد سختیهای بسیار قرار گرفته است. گاهی زنده به گور و گاهی سنگسارم کردند.»
در همین حال، صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل امروز (۱۱ اکتبر) را به عنوان روز «کودک دختر» یاد کرده و گفته که اوضاع بحرانی افغانستان، کودکی دختران را از آنان گرفتهاست.
سازمان حفاظت از کودکان نیز در گزارشی گفته که بر اساس نظرسنجی انجام شده از هر ۲۰ دختر، ۱ دختر در افغانستان خلاف میل خود برای کمک مالی به خانوادهاش ازدواج کرده است.
این سازمان گفته که محدودیتهای وضع شده از سوی طالبان، دختران را از آموزش، معاشرت و رفتن به پارکها و مغازهها محروم کردهاست.
علاوه بر این، بحران اقتصادی برخی از دختران را مجبور به ازدواج زودهنگام کرده است.
پس از تسلط طالبان بر افغانستان، کارمندان زن در ادارات دولتی اخراج شده، مکاتب دخترانه بهروی دختران بالاتر از صنف ششم مسدود گردیده و بر آزادی زنان و دختران محدودیتهای گستردهای وضع شدهاست.