شماری از زنان معترض در بامیان با راه اندازی یک تجمع اعتراضی در صحن یک منزل مسکونی، خواهان رهایی تمنا زریاب پریانی، پروانه ابراهیم خیل و عالیه عزیزی از بند طالبان شدند. آنان نسبت به برگزاری نشست اسلو با حضور نمایندگان طالبان نیز اعتراض کردند.
رخشانه: این زنان امروز(شنبه، ۲ دلو) که تعداشان به ۱۱ تن میرسید در یک گردهمایی اعتراضی با شعارهای «اعتراض جرم نیست، تمنا، پروانه و عالیه را آزاد کنید» خواستار رهایی این زنان معترض شدند.
محدثه* نام به رسانه ی رخشانه گفت: «با گردهمایی اعتراضی امروزمان در بامیان، ما برای زنانی که در دفاع از حق و حقوق شان در کابل مبارزه میکردند میخواهیم هر چه زود تراز بند طالبان رها شوند.»
یکی دیگر از زنان معترض که نخواست هویتش فاش شود، به رسانه ی رخشانه نیز گفت:« طالبان باید حضور زنان را در اجتماع بپذیرند و محدودیتهای وضع شده را کنار بگذارند.»
او افزود: «ما زنان بامیانی خواهان رهایی تمنا زریاب پریانی، پروانه ابراهیم خیل و عالیه عزیزی بدون هیچ قید و شرطی از سوی طالبان هستیم.»
چهارشنبه شب هفته گذشته، تمنا زریاب پریانی با سه خواهرش و پروانه ابراهیم خیل از زنان معترض در کابل از سوی نیروهای طالبان بازداشت شده و به جاهای نامعلومی انتقال داده شدهاند.
سازمان ملل متحد از نا پدید شدن این دو زن فعال ابراز نگرانی کرده و از گروه طالبان خواسته است که در مورد محل نگهداری این زنان اطلاعات ارایه کنند.
از سوی دیگر زنان معترض در بامیان علاو بر دادخواهی برای زنان در قید طالبان، در مورد نشست اسلو در ناروی نیز اعتراض کردند.
این زنان با ابراز نگرانی از وضعیت زنان در افغانستان، از جامعه جهانی خواستار به رسمیت نشناختن این گروه شدند. آنان میگویند که برگزاری نشست اوسلو در چنین شرایطی زمینه را برای به رسمیت شناختن گروه طالبان فراهم میسازد.
محدثه یکی از زنان معترض، وضعیت موجود و محدودیتهای وضع شده از سوی طالبان را نقض حقوق بشری برای زنان میداند.
او میگوید:« نباید با سرنوشت زنان با دایر کردن نشستی در اوسلو معامله شود.» او خطاب به جامعه جهانی و کشورهای دخیل گفت: «حمایت از طالبان نقض حقوق بشری است.»
محدثه گفت :« بعد از سقوط نظام، از رویه طالبان همه شکایت دارند، طالبان از مردم نان، آزادی، کار و تحصیل را گرفتند، هیچ چیزی به مردم نمانده است. چرا یک کشور اروپایی کنفرانس میگیرد و این گروه را دعوت میکند. نشست اسلو برای طالبان یک چانس به حساب میرود. همه مردم از این گروه شکایت دارند. ببنید تاکنون طالبان به رسمیت شناخته نشده چنین رفتار میکنند اگر به رسمیت شناخته شوند، آن زمان وای به حال زنان و به حال فعالان حقوق بشر.»
نشست اوسلو در کشور ناروی در حالی برگزار میگردد که هنوز هم دو زن معترض در کابل تا کنون در بند طالبان بسرمیبرند. هیات طالبان به ریاست امیرخان مقتی، سرپرست وزارت خارجه این گروه امروز به اسلو، پایتخت ناروی رفته است.
قرار است نشست دو روزه به تاریخ ۲۳ تا ۲۵ ماه جاری میلادی با اشتراک نمایندگان طالبان و برخی از نمایندگان زنان و جامعه مدنی کشور، در مورد افغانستان در اسلو برگزار شود.
*یادداشت: به دلیل مشکلات امنیتی نامهای مصاحبه شوندگان مستعار است.