شماری از پناهجویان افغانستان در فرانسه، شام روز جمعه( ۱۵ میزان) در شهر دیژون فرانسه گردهمایی اعتراضی علیه نسلکشی هزارهها تشکیل دادند و به یاد قربانیان آموزشگاه کاج، مراسم شمعافروزی برگزار کردند.
رخشانه: در این گردهمایی، شماری از شهروندان فرانسه و افغانستانیهای مقیم شهر دیژون و شهرهای همجوار آن گردهم آمده بودند.
در این گردهمایی، خانم سیلوی ربیلارد شاوانت، استاد دانشگاه بورگوین در شهر دیژون، حمایت خود را از مردم هزاره، زنان افغانستان و آموزش دختران اعلام کرد.
این استاد دانشگاه در مورد نسلکشی هزارهها گفت که باید در این مورد اقدام جدی صورت بگیرد و هرکس حق دارد با مشخصههای هویتی خود در سرزمین خویش زندگی کند.
او همچنان گفت که هر گروه اجتماعی حق دارد با هویت فرهنگی خود زندگی کند و هزارهها نباید به دلیل مشخصههای فرهنگی هدف حمله قرار بگیرد.
او همچنان گفت که زنان افغانستان نیز در وضعیت دشواری به سر میبرند و اکنون زنان در افغانستان حق آموزش و کار را ندارند که این غیر عادلانه است.
نسیم ابراهیمی، دانشجوی دانشگاه بورگوین نیز گفت که هزارهها از دیرزمانی به این طرف در معرض نسلکشی قرار دارند.
او به فرمان عبدالرحمان خان، پادشاه سابق افغانستان اشاره کرد که در پی آن کشتار جمعی مردم هزارهها شروع و ادامه یافت.
به گفته ابراهیمی، پس از این فرمان عبدالرحمان خان، هزارهها طی صدسال گذشته، حذف فزیکی و فرهنگی را تجربه کردهاند که اکنون در شماری از ولایتها هزارهها کاملا زبان و فرهنگ خود را از دست دادهاند.
نسیم ابراهیمی گفت که طی ۲۰ سال گذشته که یک فرصت خوبی برای تمامی مردم افغانستان بود و آموزش همگانی شده بود، در همین دوران نیز، هزارهها و شیعیان اولین کشتار جمعی را در سال ۲۰۱۱ در یک مراسم مذهبی در زیارتگاهی موسوم به ابوالفضل در ساحه مرادخوانی تجربه کرد که در پی آن حدود ۵۰ نفر کشته شدند. پس از آن از سال ۲۰۱۵ به بعد گروگانگیری، حملات بر مساجد، گردهمایی، آموزشگاهها، مکاتب، ورزشگاه و ترانسپورت عامه علیه هزارهها ادامه یافته است.
به گفته ابراهیمی، اگر وضعیت چنین ادامه پیدا کند و مهار نشود، هزارهها نیز به سرنوشت گروه قومی ــ مذهبی هندوباوران و سیکها که در افغانستان که کاملا نسلزادیی شدند، دچار خواهند شد.
او همچنان اشاره کرد که در حال حاضر که طالبان بر افغانستان حاکمیت دارد، علاوه برکشتار هزارهها که صورت میگیرد، غیرنظامیان از سوی این گروه در جاهای دیگری مثل پنجشیر و تخار مورد حمله قرار میگیرند.
درگردهمایی اعتراضی در شهر دیژون فرانسه علاوه بر شهروندان فرانسه، شهروندان افغانستان مقیم این کشور از اقوام هزاره، پشتون، تاجیک و سادات همه برای حمایت از هزارههای افغانستان و اعتراض علیه نسلکشی هزارهها گردهم آمده بودند.
ابراهیمی گفت که عامل نسلکشی هزارهها در افغانستان قدرتهای رسمی و گروههای افراطی در کشور است.
این اعتراض پس از آن شکل گرفته است که روز جمعه هفته گذشته، مرکز آموزشی کاج مورد حمله دو مهاجم انتحاری قرار گرفت که براساس آمارهای منتشر شده ۵۳ نفر که اکثریت آنان دختران جوان هستند جان باخته و نزدیک به ۱۱۰ تن دیگر زخمی شدند.
قرار است به تاریخ ۸ اکتبر در ۹۱ شهر جهان علیه نسلکشی هزارهها تظاهرات برگزار شود.