رییس دورهای شورای امنیت ملل متحد در جلسهی که در مورد افغانستان برگزار شده بود، گفت که رفتار طالبان با زنان در افغانستان «آپارتاید جنسیتی» است.
رخشانه: در جریان هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویارک، جلسهی ویژه در مورد وضعیت افغانستان برگزار شد.
فرید خوجه، نمایندهی آلبانیا که ریاست این جلسه را به عهده داشت گفت که طالبان تمامی قوانین و نظم عمومی برای زنان را در افغانستان نقض کردهاند.
او افزود که وضعیت کنونی که زنان و دختران در این کشور تجربه میکنند، قابل پذیرش نیست و آنچه از سوی طالبان علیه زنان جریان دارد، آپارتاید جنسیتی است.
آقای خوجه گفت: «ما نمیتوانیم سیاستهای بینظیر تبعیض جنسیتی نفرتانگیز و غیرقابل قبول را در نظر بگیریم و باید آنها را با نام واقعیاش [ آپارتاید جنسیتی] صدا کنیم. بله، واژه قوی است، اما واقعیت دارد و این حقیقت وحشتناک را منعکس میکند. ما با شما هم عقیده هستیم کریمه. ما نمیتوانیم در اینجا فقط اظهارات و محکومیت خود را تکرار کنیم.»
آقای خوجه همچنان گفت که گزارشهای از قتل، شکنجه و بازداشت مردم به ویژه نظامیان و کارمندان حکومت پیشین افغانستان از سوی طالبان دریافت کرده و این نشان میدهد که طالبان به عفو عمومی که اعلام کرده بودند، متعهد نیستند.
نمایندهی کشور آلبانیا گفت که جامعه بینالمللی نباید تنها به صدور اعلامیه و محکومیت اکتفا کند، بلکه این مسوولیت جمعی آنان است که مسوولان حکومت طالبان را پاسخگو سازند.
کریمه بنون، کارشناس حقوق بینالملل از شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز خواست که جامعه جهانی باید به طالبان نشان دهد که نظام آپارتاید جنسیتی این گروه در افغانستان را، تحمل نخواهد کرد.
خانم بنون گفت: «من از شورای امنیت میخواهم با گامهای مشخص به طالبان نشان دهد که جامعه جهانی نظام آپارتاید جنسیتی را که آنها در افغانستان اجرا کردهاند، تحمل نخواهد کرد.»
او گفت که شورای امنیت و نهادهای دخلیل در امور سازمان ملل، باید قطعنامههایی را تصویب کنند که در آن رفتارهای طالبان با زنان، هم شکنجه مبتنی بر جنسیت و هم به عنوان آپارتاید جنسیتی شناخته شوند.
خانم بنون افزود: «من امروز اینجا هستم تا از جامعه جهانی خواهش کنم که فقط به محکومیت بدترین نمونهی ستم سیستماتیک علیه زنان که در جهان بیسابقه است، بسنده نکنند و فورآ برای پایان دادن به آن اقدام کنند.»
او میگوید که طالبان در مورد حقوق زنان فقط کوتاه نمیایند و سرکوب زنان در مرکز حکومت و فلسفه این گروه قرار دارد.
این در حالی است که قبل از این نیز شماری از شهروندان افغانستان به شمول دختران و مردان در کلن آلمان، در یک حرکت اعتراضی دست به اعتصاب غذایی ۱۲ روزه زده و از جامعهی جهانی خواستند که آپارتاید جنسیتی در افغانستان را به رسمیت بشناسند.