سازمان حفاظت از کودکان میگوید که اگر طالبان فورا به ممنوعیت آموزش دختران پایان ندهند، ازدواج کودکان و فقر افزایش خواهد یافت.
رخشانه: سازمان حفاظت از کودکان(Save the Children) امروز(پنجشنبه، ۲۵ حوت) در گزارش تازهای گفته است، در حالیکه مکاتب سراسر افغانستان برای سال تحصیلی جدید آماده میشوند، دختران بالاتر از صنف ششم نیز باید پس از ۱۹ ماه ممنوعیت آموزشی، اجازه داشته باشند که به صنفهای درس برگردند.
سازمان حفاظت از کودکان گفته است که شکست طالبان در لغو این ممنوعیت، ازدواج کودکان را افزایش داده، نیمی از نسل آینده را از نیروی کار محروم کرده و خانوادهها را بیشتر در فقر فرو میبرد که این وضعیت، تأثیرات بسیار مخربی بر آیندهی کشور خواهد داشت.
این سازمان گفته است که بیش از سه میلیون دختر دانشآموز بالاتر از صنف ششم، از زمان تسلط طالبان بر افغانستان از حق تحصیل محروم شدهاند.
این نهاد مدافع حقوق کودکان، خواستار لغو فوری ممنوعیت آموزش دختران شده و بر دسترسی کامل دختران به حق آموزش در سال تعلیمی جدید تاکید کرده است.
عایشهی ۱۶ ساله، دانشآموز صنف ششم مورد حمایت سازمان حفاظت از کودکان در این گزارش گفته است: «صنف ششم برای ما چیزی نیست. ما میخواهیم تا سطوح متوسطه و لیسه و حتا دانشگاه را ادامه دهیم. اگر فقط از کلاس ششم فارغالتحصیل شویم، نمیتوانیم کاری انجام دهیم. ما نمیتوانیم شغل پیدا کنیم و همینطور، نمیتوانیم به دانشگاه برویم.»
عایشه در مورد آرزوهایش برای آینده گفته است: «اولین آرزوی من برای آیندهام این است که دختران برای رفتن به مکاتب بالاتر از صنف ششم حمایت شوند و آرزوی دوم من این است که دختران برای رفتن به دانشگاه و ادامهی تحصیل حمایت شوند.»
خدیجه*، ۳۷ ساله، مادر عایشه که چهار دختر دارد و هر چهار فرزندش در یک مرکز آموزشی تحت حمایت این سازمان مشغول آموزش هستند، میگوید: «من سواد ندارم و حتی نمیتوانم تابلوهای راه را بخوانم تا بدانم کجا هستم؛ اما میخواهم دخترانم بتوانند این کار را انجام دهند. اگر فرصتی برای تحصیلات عالی وجود ندارد، باید دخترانمان را در سنین پایینتر وادار به ازدواج کنیم، چرا که جامعه برای آنها امن نیست.»
خدیجه گفته است که آیندهی من خوب نیست؛ اما میخواهم دخترانم آیندهی خوبی داشته باشند.
گزارش به نقل از اولیویه فرانچی، سرپرست سازمان حفاظت از کودکان برای افغانستان، میگوید: «افغانستان تنها کشوری در جهان است که دختران بالاتر صنف ششم را از تحصیل منع کرده است؛ اما دختران در اینجا برای آیندهای بهتر تلاش میکنند و آنها میدانند که بهترین راه برای موفقیت، از طریق ادامهی آموزش و تحصیل است.»
فرانچی افزوده است، هنگامیکه تحصیلات آنها کوتاه میشود، آنها با خطر ازدواج زودهنگام، خشونت، سوءاستفاده و سایر اشکال استثمار مواجه میشوند.
او گفته است، هر روزی که دختران از مدرسه باز میمانند، روزی تلف شده است. نه تنها برای آنها، بلکه برای جوامعیکه به شدت به پزشکان، معلمان و برای توسعهی بلندمدت اقتصادی و فرهنگی نیاز دارند.
او در ادامه گفت: «این بسیار مهم است که دختران هنگام بازگشایی مکاتب عقب نمانند. ما از طالبان میخواهیم که به دختران اجازه دهند تا بدون تاخیر بیشتر، به مکتب برگردند.»
این درحالی است که سازمان حفاظت از کودکان پیش از این در واکنش به ممنوعیت کار زنان در نهادهای غیر دولتی داخلی و خارجی، فعالیتهای خود در افغانستان را متوقف کرده بود.