رسانه رخشانه
  • خبر
  • گزارش
  • تحلیل و ترجمه
  • عکس
  • پرونده
  • روایت
  • دادخواهی
  • آموزش
  • گفت‌و‎گو
  • English
مطلبی یافت نشد
مشاهده همه نتایج
رسانه رخشانه
  • خبر
  • گزارش
  • تحلیل و ترجمه
  • عکس
  • پرونده
  • روایت
  • دادخواهی
  • آموزش
  • گفت‌و‎گو
  • English
مطلبی یافت نشد
مشاهده همه نتایج
رسانه رخشانه
مطلبی یافت نشد
مشاهده همه نتایج

پهلوهای تاریک انزوای اجتماعی و حذف زنان توسط طالبان

13 دلو 1401
پهلوهای تاریک انزوای اجتماعی و حذف زنان توسط طالبان

عکس: رسانه‌های اجتماعی

نویسنده:زینب صابری

جوامع مختلف اسلامی در طول تاریخ، نسبت به حضور زنان در جامعه رفتارهای مختلفی را در پیش گرفته‌اند. در برخی از این جوامع، زن هیچ نوع ارتباطی با دنیای بیرون نداشته؛ اما در جامعه‌ی افغانستان تا قبل از تسلط طالبان، تا حدودی رابطه‌ی عادی میان زن و جامعه وجود داشت. هرچند این رابطه نیز افت‌وخیزهایی داشته و در بعضی دوره­‌ها کم‌رنگ‌­تر و یا پررنگ­‌تر بوده؛ اما این ارتباط همواره وجود داشته است. ارتباطی که اکنون با حضور مجدد طالبان، به‌طور کلی قطع شده است.

استدلال عمده‌ی طالبان برای قطع رابطه‌ی زنان با اجتماع، همواره حمایت و حفاظت از زنان بوده است. روشی که پیامدهای خطرناک بسیاری برای زنان، خانواده‌ها و جامعه دارد. راهی که نه تنها موجب بهتر شدن وضعیت نمی­گردد، بلکه موجبات نفرت و انزجار زنان، اکثریت مردان و جامعه‌ی بین­‌المللی از حکومت طالبانی، دین اسلام و حکومت‌داری این‌چنینی را نیز فراهم می­‌سازد.

و اما حذف زنان از جامعه، تنها زندگی زنان را تحت تأثیر قرار نمی­دهد. این محرومیت، انزجار و گوشه‌نشینی، ارتباط مستقیم با فجایع دیگری دارد که تمام جامعه را متاثر خواهد ساخت. زنان در طول بیست سال گذشته، نقش فعال اقتصادی در سطح کلان و یا خرد در خانواده‌­ها و جامعه داشته‌اند. هرچند بسیاری از خانواده­‌ها از لحاظ فرهنگی و سنتی به تحصیل و کار زنان باور نداشتند؛ اما به دلیل همین نقش اقتصادی و کمک زنان در این راستا و نیاز خانواده‌­ها، از حضور زنان در جامعه، تحصیل و کار آنان ممانعت نمی‌کردند. در حال حاضر و در این شرایط سخت اقتصادی، زنان به نیروی مصرفی صرف تبدیل شده­‌اند و مردان تنها منبع درآمد خانواده به حساب می­آیند.

از سوی دیگر، در این شرایط بد اقتصادی که اشتغال برای همه‌ی شهروندان دغدغه‌ی اصلی محسوب می­‌شود، طالبان با کنار زدن نیمی از نیروی کار جامعه علاوه بر زنان، به اقتصاد کشور نیز آسیب وارد می­‌کنند. حذف زنان تعادل نیروی کار در جامعه را بر هم می‌­زند. زنان باسواد و دارای مهارت‌های مسلکی، از کار محروم شدند. در نتیجه، برای پر کردن این جای خالی از نیروهایی استفاده می‌­شود که از مهارت و علم کافی برخوردار نیستند. علاوه بر این آسیب، حالا این زن تبدیل به یک نیروی مصرف‌کننده شده است، سطح درآمد خانواده پایین آمده و رفاه کاهش یافته است، در نتیجه میزان افسردگی در خانواده و به خصوص زنان افزایش یافته که این مساله ریشه‌ی بسیاری از خشونت­‌های خانوادگی است. رشد اطفال در چنین فضای متشنجی، پیامدهای وحشت‌ناک دیگری مانند فرار از منزل و روی آوردن به سمت اعتیاد به مخدرات دارد.

 این روش در واقع علاوه بر صدمه‌زدن به خانواده، از لحاظ اقتصادی موجبات وابستگی زنان به مردان را نیز فراهم می‌­کند که این وابستگی میزان آسیب­‌پذیری زنان را افزایش می­‌دهد. علاوه بر این، خشونت زن علیه زن را نیز به دنبال دارد و دیگر خانواده‌­ها علاقه‌یی به داشتن فرزند دختر نخواهند داشت. نوع نگاه به دختران، نگاه به کالا و نگاه ابزاری خواهد بود، ازدواج زودهنگام دختران رواج پیدا خواهد کرد و فروش دختران نیز افزایش خواهد یافت. ازدواج زودهنگام نیز موجب افزایش سقط جنین، مرگ‌­ومیر مادران و نوزادان، کاهش سلامت مادران و… می­‌گردد. در واقع این آسیب­‌ها رابطه­‌یی تنگاتنگ با یک‌دیگر داشته و هر یک، آسیب­‌های متعدد دیگری را به دنبال دارند.

این مطالب هم توصیه می‌شود:

با وضع محدودیت‌ها از سوی طالبان، صدها زن در دایکندی حتا از حرفه‌آموزی نیز محروم شده‌اند

منبع محلی: یک مرد در هلمند، گوش و بینی همسرش را بریده است

در چنین جوامعی، فقر به سمت جنسیتی شدن پیش می‌­رود و نیمی از جامعه فقیر و در نتیجه آسیب‌­پذیر می­‌گردند. این آسیب‌­پذیری هم در سطح خانواده و هم در سطح جامعه اتفاق می­‌افتد. در دو سال اخیر میزان زنان تکدی‌گر افزایش چشم­‌گیری داشته است. در خانه زنان از خشونت‌­های خانگی و محرومیت رنج می‌­برند و در بیرون نیز با خشونت­‌های روحی، روانی، جنسی، فیزیکی، تن‌فروشی و خیابان­‌آ‌زاری مواجه خواهند بود. با پایین آمدن سطح اقتصاد خانواده، بهداشت نیز در معرض خطر قرار می‌گیرد. این امر برای زنانی که سقفی برای زندگی دارند؛ سختی­‌های فراوانی دارد، حال ‌آن‌که برای زنان تکدی‌گر و زنانی‌ که جایی برای زندگی ندارند، وحشتناک­تر است. رکود بهداشت به‌طور کلی، میزان بیماری­‌ها و مرگ‌ومیر را افزایش می‌­دهد که این امر برای زنان بیش‌تر اتفاق افتاده و آنان را بیش‌تر درگیر می­‌کند.

از طرفی میزان مهاجرت­ و آمارها نشان می‌­دهد که در چنین جوامعی زنان، میل زیادی به مهاجرت و ترک چنین وضعیتی دارند که این خود تناسب جمعیت یک کشور را دچار مشکل می­‌کند. بیش‌تر کسانی که به مهاجرت علاقه نشان می‌­دهند و کشورها نیز تمایل به پذیرش آنان دارند، زنان و طبقه‌ی جوان، تحصیل کرده و کارآموخته هستند. حال اگر جمعیت زیادی از زنان جوان یک کشور مهاجرت کنند، مشکلات زیادی از قبیل تجرد مردان، بچه‌بازی، از هم‌پاشیدگی خانواده­‌ها، دور ماندن اعضای خانواده برای سالیان طولانی از یک‌دیگر و… را به بار می‌­آورد. علاوه بر این؛ اتفاقات ناگواری که در مسیر مهاجرت امکان دارد برای زنان و دختران بیافتد، فراوان­ هستند؛  مانند تجاوز جنسی، آزارهای روحی – روانی و جسمی، قاچاق، کلاه‌برداری، سرقت و…

هم­چنین در جامعه‌­یی چنین مردانه و افراطی، زنان حتی در مسائل مربوط به طلاق که امری مطابق با دین است نیز با مشکلات فراوانی روبه­رو می­‌شوند. در واقع زنان دیگر جرأت مراجعه به دادگاه­‌ها برای گرفتن طلاق را ندارند، چون قانون از آن­‌ها حمایت نمی­‌کند. از طرف دیگر، زنی که جامعه و قانون ترکش کرده است و با دنیای بیرون ارتباطی ندارد، بعد از طلاق و جدایی جایی برای زندگی و کاری برای رفع نیازهایش ندارد. در واقع زنان محکوم به تحمل کردن هر نوع رفتار و هر گونه خشونت هستند. همین امر موجب افزایش خودکشی، کودک‌آزاری و فرار می­‌گردد. دولت عملا به مردها اجازه‌ی اعمال خشونت و حمایت از آنان را می‌­دهد. در واقع به نوعی آموزش و رواج این خشونت‌­ها را بر عهده دارد.

 اصولا زمانی‌که حکومت­‌ها تصامیم بزرگ این‌چنینی که تمام جامعه را تحت تأثیر قرار می‌­دهد، می‌­گیرند؛ برای مشکلات ایجاد شده تصامیمی گرفته و راه­‌حل­‌هایی نیز ارائه می‌­دهند. از جایی که نگاه به زن در میان طالبان، نگاهی غیر انسانی بوده و از طرفی تصامیمش بر مبنی تعقل وتفکر، آینده‌­نگری و خیر و صلاح جامعه و برخواسته از ذهنی آگاه و باسواد  نیست، مشکلات به‌وجود آمده را نمی‌­بینند و حتی قادر به درک و فهم آن نیستند تا به دنبال ارائه‌ی راه‌کار باشند.

علاوه بر مشکلاتی که حذف زنان از جامعه در خانواده‌ها به وجود می­‌آورد؛ حذف زنان یعنی نیمی از اعضای جامعه، بدین معناست که نیمی از اعضای جامعه توسط حکومت‌داران نفی می­‌شوند و بر این اساس، این نوع حکومت نیز میان نیمی از اعضای خود مشروعیت و مقبولیت نخواهد داشت و اساسا چنین حکومتی نامشروع بوده و با اعمالش زمینه‌ی اعتراض شهروندانش را مهیا می­‌کند. سرمایه‌ی انسانی و اجتماعی افول کرده و نهایتا خود حکومت را نیز دچار آسیب می­‌کند. از جایی‌که دست این نوع حکومت­‌داران در حوزه‌ی قناعت افکار و اعتراضات عمومی خالی است، برای ایجاد نظم و آرامش، به خشونت روی می­‌آورند؛ راهی که اثربخشی آن پایدار نخواهد بود.

پایه و اساس خانواده که باید مبنی بر احترام و عشق و محبت باشد، در این جوامع نفرت، احساس تملک و خشونت است. حکومتی که فریاد از حمایت، حفاظت و کرامت زن سر می­‌دهد، در واقع با حذف زنان، آنان را این‌چنین تحقیر و شکنجه می­‌کند. در حقیقت آنان را تبدیل به برده کرده و به نیمی از جامعه اجازه می‌­دهد تا زندگی آنان را تحت کنترل داشته باشند. آن‌ها را به انحطاط و انحراف می­‌کشاند و حقوق اساسی­‌شان را نقض می­‌کند. خشونت علیه زن و آسیب رساندن به شأن و کرامتش، تبدیل به امری عادی، رایج و فرهنگی می­‌شود که این امر در حکومتی که خشونت علیه زنان در آن کاملا ساختاری است، امری مسلم است.

برچسب ها: اسلام طالبانیافغانستانزنانزنان در دنیای اسلام
به اشتراک گزاریتوییتچسباندن

مطالب مرتبط

زنان دست‌فروش در بلخ: طالبان از ما اخاذی می‌کنند

10 حمل 1402
زنان دست‌فروش در بلخ: طالبان از ما اخاذی می‌کنند

مقابل شفاخانه‌ی حوزوی ابوعلی سینای بلخی، جایی‌که پس از روی کار آمدن دوباره‌ی طالبان، محل کار شمار زیادی از زنان...

بیشتر بخوانید

دختران هرات و کابوس ازدواج‌‌های اجباری طالبان

8 حمل 1402
دختران هرات و کابوس ازدواج‌‌های اجباری طالبان

یسرا(مستعار) شب‌هنگام این پیام را از طریق واتساپ دریافت کرد. پیام از سوی یکی از نیروهای طالبان در هرات فرستاده...

بیشتر بخوانید

کمبود امکانات صحی در«موسی‌قلعه» هلمند؛ زنان تاوان جنگ را با جان خود می‌دهند

7 حمل 1402
کمبود امکانات صحی در«موسی‌قلعه» هلمند؛ زنان تاوان جنگ را با جان خود می‌دهند

ساکنان ولسوالی موسی‌ قلعه‌ی ولایت هلمند، از کمبود کادر صحی زن در این ولسوالی شکایت دارند. مردم می‌گویند، تنها دو...

بیشتر بخوانید

کتاب‌خانه‌ی«کاتب»؛ پاتوق تازه‌ی دختران بازمانده از مکتب و دانشگاه

6 حمل 1402
کتاب‌خانه‌ی«کاتب»؛ پاتوق تازه‌ی دختران بازمانده از مکتب و دانشگاه

نرگس بعد از 40 دقیقه پیاده‌روی، نفس‌زنان وارد کتاب‌خانه می‎شود. به همه سلام می‌کند و مستقیم به سراغ قفسه‌ها می‌رود....

بیشتر بخوانید

جواب دهید لغو جواب

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • درباره رخشانه
  • تماس با ما
Copyright © 2021 Rukhshana
مطلبی یافت نشد
مشاهده همه نتایج
  • خبر
  • گزارش
  • تحلیل و ترجمه
  • عکس
  • پرونده
  • روایت
  • دادخواهی
  • آموزش
  • گفت‌و‎گو
  • English

بازنشر مطالب رسانه رخشانه، تنها با ذکر کامل منبع مجاز است.