کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور مهاجران میگوید که اخراج صدها هزار مهاجر افغان از پاکستان در اوج بیکاری و قبل از زمستان، بحران شدید انسانی افغانستان را عمیقتر میکند.
رخشانه: این نهاد امروز(شنبه، ۲۷ عقرب) در پلتفُرم ایکس خود نوشته است که صدها هزار مهاجر افغانستان بدون داشتن کار و سرپناه از پاکستان بهصورت دستجمعی اخراج میشوند.
این سازمان گفته است که پاکستان میزبان ۱.۳ میلیون پناهجوی ثبتشدهی اهل افغانستان است، در حالی که ۸۴۰ هزار نفر دیگر دارای کارت شهروندی هستند.
بر اساس تخمین این سازمان، ۱.۵ میلیون پناهجوی دیگر نیز اهل افغانستان هستند و بدون هیچ مدرکی در پاکستان زندگی میکنند.
به گفتهی این سازمان، تنها حدود ۶۰۰ هزار شهروند افغانستان پس از تسلط طالبان بر این کشور، وارد پاکستان شدهاند.
این درحالی است که دولت پاکستان قرار است بیش از یک میلیون مهاجر را از این کشور اخراج کند که اکثریت آنها را شهروندان افغانستان تشکیل میدهند.
اخراج دستجمعی پناهجویان افغانستان از پاکستان با واکنشهای گستردهای مواجه شد؛ اما حکومت پاکستان تاکنون به این واکنشها پاسخی نداده است.
پیش از این، فرشته عباسی، پژوهشگر بخش افغانستان در دیدبان حقوق بشر گفته بود، کشورهایی که قول دادهاند به شهروندان افغانستان در معرض خطر اسکان بدهند، باید پاکستان را تحت فشار قرار دهند تا به سوء استفادههایش علیه پناهجویان افغانستان پایان دهد.
عباسی تاکید کرده بود که این کشورها باید به وعدههای خود برای اسکان مجدد پناهجویان افغانستان عمل کنند.
خانم عباسی گفته است که بسیاری از شهروندان افغانستان که در معرض خطر اخراج از پاکستان قرار دارند، در انتظار اسکان مجدد به ایالات متحده، بریتانیا، آلمان و کانادا هستند.
بر اساس گزارشها، وزارت داخلهی کشور پاکستان در ۳ اکتوبر اعلام کرد، همهی مهاجرانی که فاقد مدارک قانونی در پاکستان هستند و در این کشور زندگی میکنند، تا اول ماه نوامبر فرصت دارند که داوطلبانه این کشور را ترک کنند، در غیر این صورت با اخراج اجباری مواجه خواهند شد.
برخی بر این باور اند که اخراج مهاجران افغانستان از پاکستان، بهدیژه افسران نظامی حکومت پیشین، فعالان مدنی و حقوق زنان را در معرض خطرات امنیتی از سوی نیروهای طالبان قرار میدهد.
مریم معروف آروین، فعال حقوق زن با ابراز نگرانی از روند اخراج مهاجران از پاکستان میگوید که بسیاری از افسران نظامی، دادستانها و کارمندان حکومت پیشین، پس از تسلط طالبان به پاکستان پناه بردهاند؛ اما اکنون تعداد زیادی از آنها از این کشور اخراج شده و یا در معرض اخراج قرار دارند.
از سوی دیگر، شهروندان افغانستان در دو سال اخیر با بحرانهای مختلف از جمله بحران مهاجرت، بحران انسانی و بحران اقتصادی دستوپنجه نرم میکنند.