دیدهبان حقوق بشر میگوید، طالبان ۳۰۰ روز است که دختران دانشآموز بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب منع کردند و محرومیت دختران از آموزش پیامدهای ویرانگری بر خانوادهها و آینده افغانستان دارد.
رخشانه: دیده بان حقوق بشر امروز(چهارشنبه، ۲۲سرطان) با نشر ویدیوی ویژه در باره اهمیت حق آموزش دختران اعلام کرد که ممنوعیت آموزش متوسطه توسط طالبان هماکنون باعث شده تا دختران در افغانستان ۳۰۰ روز از آموزش باز بمانند که پیامدهای ویرانگری برای دختران، خانوادهها و آینده کشور دارد.
این نهاد با شش زن از افغانستان مصاحبه کرده و از آنها در مورد این سوال پرسیده است که اگر آموزش نمیدیدند، امروز در کجا قرار داشتند.
دیدبان حقوق بشر در این ویدیو با تمنا ایازی، فیلمساز، سحر فطرت، پژوهشگر دیدبان حقوق بشر، یلدا حکیم و زهرا جویا، خبرنگاران، الهه سرور، آوازخوان و هیله یون، کنشگر حوزه زنان مصاحبه کرده است.
دیدهبان حقوق بشر نوشته است که این زنان درباره چگونگی تغییر مسیرزندگی شان در نتیجه تحصیل و پیامدهای مخرب ممنوعیت فعلی برای این نسل از دختران افغان بحث میکنند.
سحر فطرت، دستیار پژوهشگر بخش حقوق زنان در دیدهبان حقوق بشر و تهیه کننده این پروژه گفته است: «غیر قابل باوراست که ما در سال ۲۰۲۲ در مورد این که آیا دختران باید اجازه تحصیل داشته باشند یا خیر، بحث کنیم».
خانم فطرت گفته است که جهان باید به زنانی که در باره اهمیت حق آموزش دختران صحبت کردهاند، گوش دهد و برای پایان دادن به این ستمِ تکاندهنده بیشتر تلاش کند.
او گفته است: «هر روز میلیونها دختر افغان فرصتها و رویاهایی را از دست میدهند که هرگز نمیتوانند دوباره به دست بیاورند.»
دیدهبان حقوق بشر در گزارش خود گفته است که در ۱۸ سپتامبر ۲۰۲۱، یک ماه پس از تسلط بر کشور، طالبان دستور بازگشایی مکاتب متوسطه پسرانه را صادر کردند؛ اما هیچ اشارهای به مکاتب متوسطه دخترانه نکردند. این امر به عنوان ممنوعیت تحصیل متوسطه برای دختران تعبیر شد. در چندین ولایت، بنا به فشار جامعه، مقامات طالبان به مکاتب متوسطه دخترانه اجازه بازگشایی دادند؛ اما اکثر این مکاتب بسته ماندهاند.