مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید که در سال ۲۰۲۳ میلادی ۱۶۸ مورد نقض حقوق خبرنگاران را در افغانستان ثبت کرده است.
رخشانه: مرکز خبرنگاران افغانستان(( AFJC امروز(جمعه، ۸جدی) با نشر گزارشی اعلام کرده است که رسانهها و خبرنگاران در سال ۲۰۲۳ در افغانستان، به لحاظ سطح آزادی و برخورداری از حقوق بنیادی و قانونیشان با محدودیتهای شدیدی مواجه بودند و حقوقشان به شکل گستردهای نقض شده است.
این نهاد گفته است که موارد نقض حقوق خبرنگاران شامل جانباختن یک خبرنگار، زخمیشدن ۱۹ خبرنگار، ۷۸ مورد تهدید و ۶۱ مورد بازداشت خبرنگاران میشوند.
در گزارش آمده است: «موارد ثبت شده نقض حقوق خبرنگاران و رسانهها در سال ۲۰۲۳ به لحاظ کمی نسبت به ۲۶۰ رویداد ثبت شده در سال ۲۰۲۲، کاهش قابل ملاحظهای را نشان میدهد اما از نظر کیفی و ساختاری تغییری مشاهده نمیشود.»
در گزارش این نهاد آمده است که مبنای این محدودیتها و نقض گستردهی حقوق خبرنگاران و رسانهها، دستکم 14 دستورالعمل رسانهای بوده است که شماری از آنها در سال ۲۰۲۳ صادر شده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان تاکید کرده است که براساس دستورالعملهای صادر شده است سوی طالبان رسانهها مجبور هستند که از گروه طالبان به عنوان حکومت افغانستان نام ببرند.
مرکز خبرنگاران افغانستان همچنین گفته است که در سال ۲۰۲۳ میلادی، هشت مورد منع فعالیت رسانهها توسط طالبان را ثبت کرده است.
براساس این دستورالعملها، کار زنان در رادیو تلویزیون ملی ممنوع شده و خبرنگاران و رسانههای داخلی حق پوشش خبری اعتراضهای مدنی و تظاهراتها را ندارند.
ممنوع شدن نشر موسیقی، پوشانیدن صورت زنان خبرنگاران در موقع کار، منع حضور زنان در نمایشنامهها و برنامههای سرگرمی رسانهای، تفکیک جایگاه حضور زنان و مردان در رسانهها و ممنوعیت مصاحبه زنان با مردان و یا مردان با زنان نیز شامل این دستورالعملها میشود.
مرکز خبرنگاران افغانستان افزوده است که در این سال طالبان همچنین چهار جلسهی محاکمه برای مدیرمسئولان رسانهها و خبرنگاران برگزار کردهاند.
بر اساس گزارش این نهاد، طالبان برای مدیرمسوولان ۱۰ رسانهی خصوصی جلسهی محاکمهی غیابی و برای سه کارمند رادیو و تلویزیون ملی افغانستان و مدیرمسوولان دو شبکهی رادیویی خصوصی، محاکمهی حضوری برگزار کردهاند.
در گزارش آمده است که طالبان سه کارمند رادیو و تلویزیون ملی افغانستان و مدیرمسوول یک رسانهی خصوصی را به دلیل اتهامات جنایی محاکمه کردهاند، اما در سایر موارد، مسوولان رسانهها و خبرنگاران بهدلیل کار رسانهای تحت پیگرد قرار گرفتهاند.
این گزارش در حالی منتشر میشود که گروه طالبان در بیشتر از دو سال حاکمیت خود در افغانستان، بیشترین محدودیت علیه خبرنگاران و رسانههای آزاد وضع کردهاند. اکنون هیچ رسانه و خبرنگاری به شکل آزادانه در داخل افغانستان فعالیت کرده نمیتواند.