سازمان جهانی صحت اعلام کرده است که میزان مرگومیر مادران و کودکان نوزاد در سراسر جهان افزایش یافته و در هر هفت ثانیه، یک مادر و یا یک نوزاد به دلیل عدم مراقبتهای بهداشتی جان خود را از دست میدهند.
رخشانه: سازمان جهانی صحت امروز(سهشنبه، ۱۹ ثور) با نشر گزارشی به نقل از سازمان ملل متحد گفته است که طی هشت سال اخیر مرگومیر زنان باردار، مادران و نوزادان به دلیل کاهش سرمایهگذاری در قسمت مراقبتهای بهداشتی و صحی افزایش یافته است.
بر اساس گزارش، بیش از ۴٫۵ میلیون زن و نوزاد هر ساله در طول بارداری، زایمان یا هفتههای اول پس از تولد جان خود را از دست میدهند.
گزارش گفته است که این مقیاس، معادل یک مرگ در هر «هفت» ثانیه است که عمدتاً به دلایل قابل پیشگیری یا قابل درمان در صورت وجود مراقبتهای مناسب صحی میباشد.
انشو بانرجی، مدیر صحت مادر، نوزاد، کودک و نوجوان سازمان جهانی صحت در این گزارش گفته است: «زنان باردار و نوزادان با نرخ غیر قابل قبولی در سراسر جهان میمیرند. علاوه بر این، همهگیری کووید-۱۹ مشکلات بیشتری را برای ارائهی مراقبتهای بهداشتی مورد نیاز آنها ایجاد کرده است.»
به گفتهی او، سرمایهگذاریهای بیشتر و هوشمندانهتر در مراقبتهای اولیه بهداشتی در حال حاضر مورد نیاز است تا هر زن و نوزاد، بدون توجه به جاییکه زندگی میکنند، بهترین شانس سلامتی و بقا را داشته باشند.
گزارش گفته است که از هر ۱۰ کشور، تنها یک کشور بودجه کافی برای اجرای برنامههای صحی و خدمات بهداشتی خود دارند.
بر اساس آخرین نظرسنجی سازمان جهانی صحت در مورد تأثیرات همهگیری بر خدمات بهداشتی ضروری، حدود یک چهارم کشورها هنوز اختلالات مداوم در مراقبتهای حیاتی بارداری و پس از زایمان و خدمات برای کودکان بیمار گزارش میکنند.
استیون لووریر، مدیر بهداشت یونیسف نیز گفته است: «از زمان همهگیری کووید-۱۹، نوزادان، کودکان و زنانیکه پیش از این در معرض تهدیداتی برای رفاه خود بودند، بهویژه آنهایی که در کشورهای شکننده و شرایط اضطراری زندگی میکردند، با شدیدترین پیامدهای کاهش هزینهها و تلاشها برای ارائهی مراقبتهای بهداشتی با کیفیت و در دسترس مواجه شدند.»
گزارش در ادامه هشدار میدهد که کمبود بودجه و سرمایهگذاری کم در مراقبتهای اولیهی بهداشتی میتواند چشمانداز بقا را بهخطر بیاندازد.
دکتر جولیتا اونابانجو، مدیر بخش فنی صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در این گزارش گفته است: «مرگ هر زن یا دختر جوان در دوران بارداری یا زایمان، نقض جدی حقوق بشری آنها است.»
او گفته است که افزایش دسترسی به خدمات با کیفیت سلامت جنسی و باروری به عنوان بخشی از پوشش همگانی سلامت و مراقبتهای اولیه بهداشتی، بهویژه در جوامعیکه میزان مرگومیر مادران در سالهای اخیر راکد بوده، افزایش یافته است.
گزارش گفته است که بهبود سلامت مادر و نوزاد مستلزم پرداختن به هنجارهای مضر جنسیتی، سوگیریها و نابرابریها در جوامع است.
اطلاعات این گزارش نشان میدهد که تنها حدود ۶۰ درصد از زنان ۱۵ تا ۴۹ ساله در مورد سلامت و حقوق جنسی و باروری خود تصمیم میگیرند.
گزارش در ادامه گفته است که در حال حاضر بیش از ۶۰ کشور برای دستیابی به اهداف کاهش مرگومیر مادران و نوزادان در اهداف توسعهی پایدار سازمان ملل متحد تا سال ۲۰۳۰ قرار ندارند.